Wraz z upragnionym latem przychodzi sezon na grillowanie. To doskonała okazja, by spędzić czas w towarzystwie najbliższych i porozpieszczać nasze kubki smakowe. Grillowanie nazywa się sportem narodowym Polaków.

Kulinarna różnorodność z grillagrill-416088_1920

Przygotowując potrawy na grilla nie warto się ograniczać tylko do mięsa – w ten sposób przyrządzimy także przepyszne sałatki. Świetnym pomysłem jest przyrządzenie sałatki z grillowanych warzyw – możemy na przykład wykorzystać paprykę i połączyć ją z paluszkami krabowymi. Grillowany kurczak będzie się świetnie komponował z mandarynkami, migdałami i selerem naciowym. Goście na pewno będą zaskoczeni, jeśli zaserwujemy im grillowane desery, np. szaszłyki owocowe z lodami. Na ruszcie warto przyrządzić także regionalne sery, np. owczy lub kozi.

Marynaty do mięsa

Mięso podawane na grillu powinno być wcześniej odpowiednio przygotowane. Świetnym pomysłem będzie zamarynowanie go wcześniej w mieszance przypraw (warto wykorzystać tymianek, ostrą i słodką paprykę, sól, pieprz, czosnek) połączonej z oliwą z oliwek. Dzięki temu mięso zyska wspaniały smak i aromat. Aby mieć pewność, że mięso dobrze się zamarynuje można je przygotować nawet dzień wcześniej – wtedy nie tylko zyskamy idealne doprawione mięso, ale i zaoszczędzimy czas w dniu grilla.

Grillowanie dymem, nie ogniem

Należy zwrócić szczególną uwagę na to, by potrawy grillować powoli, w dużej ilości dymu. Przyrządzanie potrawy w dymie sprawi, że mięso będzie miękkie, kruche i niezwykle smaczne. Ryby i warzywa grillowane w dymie będą o wiele bardziej aromatyczne.

Samodzielnie przygotowane sosy do grillowanych potraw

Domowej roboty sosy do potraw grillowanych z pewnością zrobią wrażenie na gościach i przede wszystkim będą smaczniejszą alternatywą dla popularnej musztardy czy ketchupu. Wcale nie musimy ograniczać się do sosu salsa mexicana czy czosnkowego. Możemy poeksperymentować nawet z sosem czekoladowym podawanym do steków.

Grillowe akcesoria

Nie wolno zapominać o akcesoriach, znacznie ułatwiających grillowanie – aluminiowych tackach, sztućcach, szczypcach do przewracania potraw, szpikulcach do szaszłyków. Przydadzą się również dzbanki, karafki na wodę i karafki do wina. Jeśli nie chcemy tracić zbyt dużo czasu na zmywaniu, możemy wykorzystać plastikowe naczynia.