szybki przepis na babeczki z owocamiW ramach niedzielnych wypieków udało mi się upichcić coś smacznego do popołudniowej kawy. Przygotowanie babeczek wraz z upieczeniem zajęło niecałe 45 minut. Dlatego jest to znakomity przepis w momencie, kiedy pojawiają się goście z zaskoczenia lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego i niezbyt angażującego nasze siły :-). Ja przygotowałam kilka wariantów babeczek – kakaowe z borówkami, cynamonowo-jabłkowe i z samymi borówkami (wystarczy podzielić ciasto i dodać odpowiednie składniki). 

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (na 12 średniej wielkości babeczek)

– 250 g mąki pszennej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 150 g cukru

– 180 g jogurtu (małe opakowanie)

– 100 ml oleju

– 2 jajka

oraz dodatkowe składniki, w zależności jaki rodzaj babeczek chcemy:

– kakaowe (3 łyżki kakao, 1 łyżka aromatu waniliowego )

– cynamonowe (3 łyżki cynamonu)

– z jabłkami (2 jabłka)

– z borówkami, malinami lub jagodami (ok. 25 g owoców)

Przygotowanie

1. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek dopieczenia i cukier, natomiast w drugiej jajka, jogurt i olej. W każdej misce należy dokładnie wymieszać składniki a następnie je połączyć.

2. Tak przygotowaną masę możemy wzbogacić dowolnymi składnikami (borówkami, kakao lub jabłkami i cynamonem). Możemy też podzielić masę na pół i zrobić część babeczek z borówkami a część z jabłkami. Wtedy sypkie składniki dodajemy przed wlaniem do foremek, natomiast same owoce dodajemy w momencie, gdy ciasto jest już w foremkach.

4. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wlewamy ciasto do połowy ich objętości. Następnie dodajemy owoce i mieszamy w foremce.

5. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.

6. Po ostygnięciu wyciągamy babeczki z foremek i obsypujemy cukrem pudrem.