W ramach niedzielnych wypieków udało mi się upichcić coś smacznego do popołudniowej kawy. Przygotowanie babeczek wraz z upieczeniem zajęło niecałe 45 minut. Dlatego jest to znakomity przepis w momencie, kiedy pojawiają się goście z zaskoczenia lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego i niezbyt angażującego nasze siły :-). Ja przygotowałam kilka wariantów babeczek – kakaowe z borówkami, cynamonowo-jabłkowe i z samymi borówkami (wystarczy podzielić ciasto i dodać odpowiednie składniki).
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (na 12 średniej wielkości babeczek)
– 250 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 150 g cukru
– 180 g jogurtu (małe opakowanie)
– 100 ml oleju
– 2 jajka
oraz dodatkowe składniki, w zależności jaki rodzaj babeczek chcemy:
– kakaowe (3 łyżki kakao, 1 łyżka aromatu waniliowego )
– cynamonowe (3 łyżki cynamonu)
– z jabłkami (2 jabłka)
– z borówkami, malinami lub jagodami (ok. 25 g owoców)
Przygotowanie
1. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek dopieczenia i cukier, natomiast w drugiej jajka, jogurt i olej. W każdej misce należy dokładnie wymieszać składniki a następnie je połączyć.
2. Tak przygotowaną masę możemy wzbogacić dowolnymi składnikami (borówkami, kakao lub jabłkami i cynamonem). Możemy też podzielić masę na pół i zrobić część babeczek z borówkami a część z jabłkami. Wtedy sypkie składniki dodajemy przed wlaniem do foremek, natomiast same owoce dodajemy w momencie, gdy ciasto jest już w foremkach.
4. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wlewamy ciasto do połowy ich objętości. Następnie dodajemy owoce i mieszamy w foremce.
5. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
6. Po ostygnięciu wyciągamy babeczki z foremek i obsypujemy cukrem pudrem.