Brownies to smakołyk uznawany za bardziej czekoladowe od czekolady 🙂 Ciasto brownies jest bardzo gęste i wilgotne, tak że niemal przypomina ciasto z zakalcem.. cóż, jeśli tak, to przynajmniej dobra wiadomość jest taka, że nie da się go zepsuć w ten sposób:-). 


Czas przygotowania: 50 minut

przepis czekoladowe browniesSkładniki:

-55 g suszonych daktyli

-55 g suszonych śliwek kalifornijskich

-ćwierć szklanki soku jabłkowego

– 4 jajka

– 300 g cukru

– 1 łyżeczka esencji waniliowej

– 4 łyżki czekolady w proszku (lub rozpuszczalnego kakao)

– 2 łyżki kakao

– 175 g mąki pszennej

– pół tabliczki czekolady deserowej

Przygotowanie:

1. Do rondelka wrzucamy posiekane daktyle i śliwki i zalewamy je sokiem jabłkowym. Gotujemy przez około 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

2. W tym czasie przygotowujemy resztę ciasta: Do miski wrzucamy rozkłócone jajka, przesiane kakao oraz mąkę, dodajemy cukier, czekoladę w proszku oraz esencję waniliową. Czekoladę deserową topimy (ja nad rondelkiem z gotującymi się daktylami i śliwkami stawiam szklaną misę i rozpuszczam czekoladę:-) ).

3. Kiedy daktyle i śliwki będą przypominały konsystencją dżem, możemy zdjąć z ognia i dodać do nich rozpuszczoną czekoladę. Można do ciasta dodawać gorącą masę. Ja tak robiłam wielokrotnie i ciasto na tym nie ucierpiało. Jednak jeśli ktoś chce, może poczekać do ostudzenia i wtedy wymieszać wszystkie składniki.

4. Przelać ciasto na małą blachę i wstawić do piekarnika na 190 stopni Celsjusza. Piec około 25-30 minut. Po ostygnięciu oblać ciasto lukrem.