Niestety zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążową, muszę więc na pewien czas pożegnać się ze słodkościami. Nie jest to łatwe, gdyż uwielbiam czekoladę i słodycze, a teraz muszę się ich wyrzec. Szukam więc sposobów na to, by stworzyć choć namiastkę ulubionych dań 🙂 Taką próbą jest z pewnością ciasto czekoladowe bez cukru. Choć brzmi to jak oksymoron, to ciasto naprawdę istnieje i nawet zostało zjedzone. Ciato dla cukrzyka powinno zawierać składniki, które nie spowodują skoków cukru dlatego mąka pełnoziarnista znalazła się w tym przepisie. Oto przepis dla dbających o linię oraz diabetyków. Rodzynki nadają ciastu słodkości a dzięki temu że mają mniejszy indeks glikemiczny niż cukier, można dodać ich nieco więcej.
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki na ciasto czekoladowe dla cukrzyków:
– szklanka (ok. 300 ml) mąki pełnoziarnistej
– szklanka mielonych migdałów
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g masła
– 5 jajek
– 6 łyżek kakao niesłodzonego
– 2 łyżeczki cynamonu
– szklanka rodzynek
– ewentualnie 16 łyżeczek stewii lub ksylitolu (ja nie eksperymentuję z tymi składnikami w ciąży, jednak można się pokusić o dodanie ich do ciasta)
Przygotowanie ciasta dla diabetyka:
1. W jednej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, migdały, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon.
2. W drugiej misce mieszamy jajka z masłem, by powstała jednolita konsystencja. Następnie dodajemy stewię lub ksylitol i mieszamy aż do rozpuszczenia.
3. Parzymy rodzynki i trzymamy je we wrzątku ok. 2-3 minut, wodę odlewamy i dodajemy rodzynki do miski ze suchymi składnikami.
4. Mieszamy suche i wilgotne składniki, by uzyskać jednolitą masę. Należy dodać trochę wody, by masa była lejąca. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem na ok. 30-40 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza.