Święta minęły a lodówka pełna. Znowu przeceniliśmy siły naszych gości. Mimo że wszystko było bardzo smaczne, w naszych spiżarniach i lodówkach zalega sporo jedzenia, którego już naprawdę nie mamy siły jeść. Oto kilka pomysłów, jak ograniczyć marnotrawstwo żywności i jednocześnie zaoszczędzić:

1. Zamrażarka – ratunek przy nadmiarze żywności

Lista potraw, które można mrozić jest naprawdę sporo. Po świętach najczęściej zostaje mięso, zupy oraz sałatki. Żurek lub barszcz można przelać do mniejszych pojemników (np. po lodach lub specjalnie kupionych plastikowych pojemników lub woreczków) i mamy gotowy obiad lub lunch do pracy.

Podobnie jest z mięsem – kotlety, kurczaka, kiełbasy czy schab można podzielić na porcje i w ten sposób mamy zapasowy obiad na przyszłość.

Tradycyjne ciasta wielkanocne, takie jak sernik, makowiec czy mazurek świetnie nadają się do mrożenia. Warto je również zapakować w mniejsze pojemniki i dzięki temu mieć smakołyk do kawy lub na niespodziewany przyjazd gości. Zamrożone ciasta potrzebują czasu, by się rozmroziły i lepiej nie przyspieszać tego procesu. Zamrożone ciasto można przechowywać do 3 miesięcy w zamrażarce i zapewniam, że w tym czasie nie stracą na smaku.

2. Schab i pieczone mięso

Nie wiem jak wy, ale bardzo lubię kanapki z domowym schabem. Wykorzystywanie pieczonych mięs jako dodatków do kanapek jest nie tylko ekonomiczne, ale również zdrowe. Zamiast kupować wędliny niewiadomego pochodzenia, można zjeść mięso przygotowane w domu (żadnych konserwantów i sztucznych dodatków).

3. Sałatki i przystawki

Sałatki z majonezem, galaretki czy ugotowane jajka nie nadają się niestety do mrożenia. Jednak można je wykorzystać na inny sposób. Z poszczególnych składników można przygotować zupełnie nowe dania. Jajka z warzywami można wykorzystać jako bazę na sałatkę. Z resztek mięsa, ziemniaków lub makaronu można zrobić zapiekankę – dodając śmietanę, starty ser i przyprawy będziemy mieć smaczny obiad na kolejny dzień.

4. Rozdajemy 🙂

Jeśli nadal zostało nam jedzenie w doskonałym stanie, możemy oddać je biednym i potrzebującym. Żywność powinna być odpowiednio zapakowana, oto lista pomysłów, jak można pomóc potrzebującym:

  • Foodsharing – We Wrocławiu działa w Domu Studenckim „Arka”w holu głównym na ul. Karola Olszewskiego 25. Jedzenie można zostawiać codziennie od 9 do 21 –> facebook.com/foodsharingwroclaw/
  • Bank Żywności we Wrocławiu, ul. Rogowska 117 D działa od poniedziałku do piątku od 7.00 do 15.00 –> bankzywnosci.wroclaw.pl
  • Akcja podzielmysie.pl dotyczy całej Polski – wypełniamy formularz i kierowcy-wolantariusze odbierają od nas jedzenie
  • Organizacja Caritas wystawia nawet faktury darowizny
  • Schroniska dla bezdomnych przyjmują również jedzenie