Przepis na tą nalewkę nosi dwie nazwy – Cytrynówka korzenna bądź Cytrynówka lwowska – tyle znalazłam ich w Internecie. Niezależnie jednak od tego, jak ją nazwiemy, ważne jest by dodać sporo przypraw korzennych, dzięki czemu nalewka ma bogaty smak. Jest to prosty przepis, który polega właściwie na wrzuceniu wszystkiego do słoja i odczekaniu kilku miesięcy, no potem trzeba podgrzać cukier.. jednak jeśli ktoś zaczyna przygodę z robieniem nalewek, to może sprawdzić ten przepis (ja tak zrobiłam :-)). Nalewka idealna na jesienno-zimowy okres, gdyż idealnie rozgrzewa zziębniętego człowieka. Czas przygotowania nalewki to ok. 4 miesięcy, tak więc żeby ją mieć na pierwsze chłody, należy ją zrobić w lipcu.


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na nalewkę cytrynową:

– 6 dużych cytryn o grubej skórce

– kilka ziaren kardamonu

– 1 łyżeczka goździków

– 1 łyżeczka mielonego kardamonu

– 1 łyżeczka cynamonu (może być kora)

– 1,5 l czystej wódki (45%)

– 20-40 dkg cukru

Sposób przygotowania nalewki

nalewka cytrynowa korzenna - prosty przepis1. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i wysuszyć ręcznikiem papierowym.

2. Cieniutko skroić skórkę bez albedo (tej białej błonki).

3. Z cytryn wycisnąć sok, dodać korzenie i skrojoną skórkę cytrynową.

4. Wlać do szklanego pojemnika, zalać wódką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce. Od czasu do czasu warto potrząsnąć, by przyprawy nie osiadły na dnie.

Po 6 tygodniach wracamy do przygotowywania nalewki

1. Przefiltrować przez bibułkowy filtr – to niestety konieczność, gdyż nalewka jest dość mętna.

2. W garnku rozpuścić cukier (20-40 dkg- ilość zależy od tego, jak słodką nalewkę chcemy uzyskać) w jak najmniejszej ilości wody. Podgrzać na małym ogniu, aż cukier się nie rozpuści.

3. Kiedy ten syrop będzie ciepły, wlać tam przefiltrowaną nalewkę cytrynową, wymieszać i następnie przelać do butelek.

4. Niestety trzeba znowu ją odstawić w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.