Pulpety w sosie pomidorowym w wersji dietetycznej – łagodne, o ziołowym posmaku, polecane dla osób pozostających na diecie lekkostrawnej lub kobiet karmiących piersią.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na pulpety:
– 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
– 1 puszka pomidorów w puszce
– 1 koncentrat pomidorowy 200 ml
– 1 jajko
– łyżka masła
– 3 łyżki bułki tartej
– sól, zioła prowansalskie, tymianek, cząber, bazylia, natka pietruszki
Przygotowanie:
1. W misce dokładnie mieszamy mięso, jajko, masło, bułkę tartą i przyprawiamy tymiankiem, bazylią, ziołami prowansalskimi, pietruszką (każdej przyprawy sypiemy ok. 3-4 łyżeczek) oraz solą.
2. Formujemy kulki o wielkości większego orzecha włoskiego, w tym czasie nastawiamy też garnek i gotujemy w nim około 3 l wody.
3. Do wrzącej wody wrzucamy mięsne kulki i gotujemy około 10 minut.
4. Po tym czasie odlewamy około 3/4 wody. Do garnka wrzucamy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać nieco wody.
5. Kulki mięsne z sosem gotujemy około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie doprawiamy sos do smaku przyprawami – cząbrem, tymiankiem oraz ziołami prowansalskimi.
6. Pulpety można podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub makaronem.