Prawdziwie wiosenna potrawa pełna kolorów. Najważniejsze jest jednak w niej to, że jest znakomita dla osób dbających o linię a także kobiet karmiących piersią (jeśli dziecko nie toleruje czosnku i cebuli, można zastąpić je takimi przyprawami jak natka pietruszki lub koperek)- bogata w białko oraz witaminy. Sos ten można podawać z kaszą, ryżem lub makaronem – w zależności od upodobań.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
– 450 g fileta z kurczaka
– 1 papryka żółta
– 2 cukinie
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz, bazylia, papryka ostra, kolendra
– worek do pieczenia
Przygotowanie:
1. Kroimy filet z kurczaka na dość drobną kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, kolendrą i ostrą papryką.
2. Kroimy w kostkę cebulę i paprykę, cukinię w plasterki i drobno siekamy czosnek. Mieszamy wszystko w misce wraz z mięsem.
3. Z jednej strony zawiązujemy worek do pieczenia, wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, potrząsamy, żeby wymieszać warzywa i mięso z oliwą i zawiązujemy worek z drugiej strony.
4. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Cukinię i paprykę można zastąpić innymi warzywami lub wzbogacić potrawę np. pieczarkami.