szybki przepis dietetyczny kurczak zapiekany z warzywamiPrawdziwie wiosenna potrawa pełna kolorów. Najważniejsze jest jednak w niej to, że jest znakomita dla osób dbających o linię a także kobiet karmiących piersią (jeśli dziecko nie toleruje czosnku i cebuli, można zastąpić je takimi przyprawami jak natka pietruszki lub koperek)- bogata w białko oraz witaminy. Sos ten można podawać z kaszą, ryżem lub makaronem – w zależności od upodobań. 

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

– 450 g fileta z kurczaka

– 1 papryka żółta

– 2 cukinie

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– sól, pieprz, bazylia, papryka ostra, kolendra

– worek do pieczenia

Przygotowanie:

1. Kroimy filet z kurczaka na dość drobną kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, kolendrą i ostrą papryką.

2. Kroimy w kostkę cebulę i paprykę, cukinię w plasterki i drobno siekamy czosnek. Mieszamy wszystko w misce wraz z mięsem.

przepis dietetyczny kurczak z warzywami3. Z jednej strony zawiązujemy worek do pieczenia, wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, potrząsamy, żeby wymieszać warzywa i mięso z oliwą i zawiązujemy worek z drugiej strony.

4. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 

Cukinię i paprykę można zastąpić innymi warzywami lub wzbogacić potrawę np. pieczarkami.