Przepisów na koktajle jest bardzo dużo – mieszanina warzyw i owoców, czasami z domieszką jogurtu i innych składników to prawdziwa bomba witaminowa i energetyczna. Koktajle uwielbiam i staram się zaszczepić w swoim dziecku miłość do nich (na razie powoli, koktajl z selerem naciowym nie zdał egzaminu 😉 ).

Do najważniejszych zalet koktajli zalicza się łatwość przygotowania – wystarczy blender ręczny lub kielichowy. Wrzucamy składniki do pojemnika i wszystko dokładnie miksujemy. Kolejną zaletą jest to, że koktajl warzywno-owocowy lub owocowy jest bardzo pożywny. Może on z powodzeniem pełnić rolę śniadania lub lunchu. Jeśli ktoś uprawia czynnie sport to koktajl po treningu jest jak najbardziej wskazany – odżywia, dodaje sił a jednocześnie nie obciąża żołądka.

Uwielbiam improwizacje w kuchni a koktajle są do tego idealne – można zmieszać dowolne składniki i zobaczyć co się stanie. Rezultaty tego są zazwyczaj bardzo pozytywne.

Dieta koktajlowa

Koktajle są łatwo przyswajalne dla żołądka – zmiksowane i surowe warzywa i owoce zachowują wszystkie składniki odżywcze a jednocześnie są podawane w formie płynnej, dzięki czemu nasz żołądek z łatwością wchłonie taki napój. Jeśli koktajlu nie dosłodzimy to będzie miał on niewiele kalorii czyli idealnie nadają się dla osób odchudzających się. Co więcej,  koktajl dostarczy nam wiele składników odżywczych potrzebnych do funkcjonowania. Nic dziwnego, że powstała dieta koktajlowa, która opiera się niemal wyłącznie na koktajlach. Można je pić 4 razy dziennie z zastrzeżeniem, że popołudniu unikamy koktajli owocowych i zastępujemy je warzywnymi.

właściwości koktajli

Dieta koktajlowa pozwoli nie tylko uzyskać wymarzoną sylwetkę ale też piękne paznokcie i lśniące włosy. Wyszukałam wartości odżywcze najpopularniejszych składników koktajli, z taką wiedzą możemy dowolnie komponować napój by uzyskać wymarzone rezultaty:

  • Seler naciowy to prawdziwa skarbnica witamin (witamina C, B, PP kwas foliowy, fosfor). Seler oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii, ułatwia trawienie, wspomaga organizm w walce ze stresem czy nadciśnieniem tętniczym. Seler to rzecz obowiązkowa przy odchudzaniu – ma mało kalorii, niski indeks glikemiczny, a oprócz tego masę witamin.
  • Jarmuż to pięknie wyglądająca odmiana kapusty, która ma działanie antynowotworowe. Składniki takie jak potas, wapń, witamina C i K wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Jarmuż może uchronić przed wrzodami, dzięki witaminie A chroni przed pogorszeniem wzroku i kurzą ślepotą. Jarmuż nie jest dla każdego – osoby z tarczycą i kamicą szczawianową powinny unikać jarmużu w swojej diecie.
  • Natka pietruszki jest wypełniona witaminą C, A i beta-karotenem a to oznacza, że dzięki niej można poprawić swoją cerę i wzrok. Natka pietruszki polecana jest przy diecie – działa moczopędnie, poprawia trawienie i oczyszcza organizm.
  • Szpinak jest niezwykle zdrowym dodatkiem do koktajlów – zawiera witaminę C, beta-karoten, magnez, luteinę, kwas foliowy. Jedzenie szpinaku pomoże zapobiec bólom głowy i redukuje podatność na stres. Oprócz tego osoby z nadciśnieniem oraz kobiety w ciąży powinny jeść jak najwięcej szpinaku. Szpinak ma jednak dużo szczawianów, dlatego osoby chorujące na kamicę nerkową powinny go unikać.
  • Banan – to skarbnica potasu, dzięki czemu pomaga przy biegunkach i wrzodach. Banany mogą obniżyć poziom cholesterolu a także są idealne dla osób z nadciśnieniem.
  • Jabłka nie trzeba przedstawiać, w końcu to najpopularniejszy owoc w Polsce. Pomaga na biegunkę, niestrawności, choroby wrzodowe i zaparcia. Jabłka mają niski indeks glikemiczny dlatego zaleca się je jeść przy cukrzycy. Jabłka oczyszcza organizm z toksyn a także chronią przed zawałem.
  • Pomidory są bogate w likopen, jest to silny antyutleniacz który chroni przed nowotworami. Pomidory mają sporo witaminy C, która wspomaga odporność. Oprócz tego działają moczopędnie i obniżają ciśnienie krwi. Pomidory są dobre dla urody, dzięki witaminie A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo.
  • Ogórek to kolejny składnik, który pomoże oczyścić organizm z toksyn. Ogórek ma bardzo mało kalorii a dużo wody – polecany jest na upalne dni i przy odchudzaniu. Ogórek normalizuje pracę gruczołów łojowych, dlatego polecany jest dla osób z cerą trądzikową.
  • Burak to warzywo o wielu właściwościach – poprawia odporność, chroni od zgagi, obniży ciśnienie krwi, dobry jest także przy przeziębieniach i katarze. Buraki mają jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą powinny ograniczać ich spożywanie.