Mięso z indyka można przyrządzać na wiele sposobów, jednym z popularniejszych dań jest pieczeń z tego gatunku drobiu. Aby mięso nie wyschło, należy je odpowiednio zamarynować a następnie piec pod przykryciem. Z dodatkiem warzyw będziemy mieć całościowy obiad, który będzie później łatwo podgrzać. Z tego powodu, jak również dietetyczności dania, przepis ten jest polecany szczególnie dla kobiet karmiących piersią. 

przepis dla kobiet karmiących piersią indyk pieczony z warzywamiCzas przygotowania: 15 minut+90 minut pieczenia

Składniki (na 4 osoby):

– 1 podwójny filet z indyka (ok. 0,5 kg)

– 1 kg ziemniaków

– 0,5 kg marchewki

– 2/3 szklanki oleju

– sól, zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, oregano

Przygotowanie:

1. Na początek należy przygotować marynatę: do miseczki wlać 1/3 szklanki oleju, dodać garść ziół prowansalskich, bazylii, oregano i wymieszać. Filet z indyka należy dobrze natrzeć marynatą, a następnie ciasno i szczelnie zawinąć go w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Mięso najlepiej zamarynować co najmniej 2 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej poleży w marynacie tym lepiej.

2. Przed pieczeniem należy podgotować warzywa przez około 15 minut. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, natomiast marchewki w wąskie paski. Po ugotowaniu mieszamy warzywa z 1/3 szklanką oleju oraz doprawiamy tymiankiem i solą.

3. Do głębokiego naczynia żaroodpornego wkładamy mięso oraz warzywa i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na ok. 80-90 minut. Aby mięso się zarumieniło, warto zdjąć przykrywkę po godzinie. Dzięki temu mięso będzie jednocześnie soczyste i zarumienione.