Ciasto murzynek jest bezdyskusyjnie jednym z ulubionych wszystkich Polaków. Jego smak pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, kiedy to w głębokim PRL-u przygotowywały go nasze matki i babki. Warto więc wiedzieć, jak przygotować je samodzielnie – zwłaszcza, że przepis na nie jest niezwykle prosty i praktycznie nie wymaga żadnej pracy.

jak upiec murzynekDo szybkiego przygotowania tego ciasta potrzebować będziemy:

  • mąki;
  • cukru;
  • czekolady;
  • kakao;
  • proszku do pieczenia;
  • cynamonu;
  • orzechów włoskich;
  • jabłek;
  • oleju;
  • jajek;
  • blachy do pieczenia dobrej jakości.

Jak stać się prawdziwym kucharzem?

Przyszła więc nasza wielka chwila, kiedy to stajemy się kucharzami. Nakładamy na głowę wysoką, białą czapkę do prac kuchennych, a także opinamy się fartuchem. O ile ten pierwszy element wymieniony tu został z przymrużeniem oka, o tyle fartuch – jak najbardziej się nam przyda. Nie pobrudzimy dzięki niemu mąką naszego ubrania.

Bierzemy w rękę kuchenny wałek, a w drugą wysokiej jakości blachę do pieczenia. Warto zadbać o odpowiedni asortyment. Dzięki temu oszczędzimy sobie dużo nerwów.

 

Jak przygotować ciasto?

Jeżeli jesteśmy już należycie wyekwipowani, a także ubrani jak na prawdziwego kucharza przystało – to możemy brać się do dzieła. Zacznijmy od dokładnego wymieszania naszych suchych produktów w misce. Ale to oczywiście nie wszystko. To byłoby zbyt łatwe. Pamiętajmy zatem o równoczesnym ubiciu na osobnym talerzu jajek z cukrem, Dodajemy następnie olei i mieszamy z dopiero co uzyskaną masą jajeczną.

Jakich dodatków użyć?murzynek ciasto

Ale to cały czas nie wszystko. Żeby nasze ciasto zaoferowało nam znacznie więcej – powinniśmy także dodać do niego takich elementów, jak włoskie orzechy, a także jabłka. Jedne i drugie powinny być oczywiście posiekane w drobną kostkę. Orzechy dadzą naszemu ciastu fantastycznego posmaku, a jabłka sprawią, że będzie ono w środku bardziej wilgotne, a co za tym idzie – jeszcze smaczniejsze.

Jak długo piec?

Po wykonaniu wszystkich, opisanych powyżej czynności powinniśmy skupić się już na samym pieczeniu. Wkładamy więc nasze ciasto do pieca. Nastawiamy temperaturę na 180 stopni. Zostawiamy je potem na około godzinę, lub 45 minut.

Jaką blachę do pieczenia ciast zastosować?

Jak już wspominaliśmy – ważną kwestią jest także nasze wyposażenie kuchenne. Powinniśmy więc posiadać dobrej jakości blachę do pieca i formę do pieczenia ciast. Jeśli używać będziemy starych, to nawet po odpowiednim posmarowaniu ich tłuszczem – zdarzyć mogą się przypalenia. W rezultacie ciasto takie nie będzie dobre. Warto więc już dziś zaopatrzyć się w niezbędny asortyment, dzięki któremu staniemy się prawdziwymi kucharzami.

Podsumowanie

Po upływie wspomnianych powyżej 45 minut – możemy już delektować się aromatem naszego ciasta. Przed jedzeniem pamiętajmy o udekorowaniu naszego murzynka czekoladą i posypką z rodzynek i orzeszków. Jeśli nie posiadamy jeszcze odpowiedniej blachy do pieczenia, ani foremki do ciast, to zdecydowanie skorzystać powinniśmy ze sklepu internetowego Prymus AGD. Posiada on bardzo dobrej jakości asortyment, za wyjątkowo niskie ceny.