Jeśli słyszymy o kuchni japońskiej, to od razu mamy na myśli sushi. Choć to danie jest jednym z najlepszych co Japonia mogła nam dać, to warto odkryć także inne oblicza japońskiej kuchni. Ramen, zupa miso, onigri czy okonomiyaki to dania, które zasmakują nie tylko miłośnikom orientalnych smaków. Więcej informacji o japońskiej kuchni znajdziecie tutaj.

Japońskie dania coraz popularniejsze w Polscedanie oyakata soy sauce gotowe

Od niedawna w Polsce możemy zjeść naprawdę dobry ramen w lokalach, które specjalizują się w tej potrawie. Podstawą tej zupy jest wywar warzywny gotowany przez kilka godzin, makaron udon, mięso i całe bogactwo mniej i bardziej egzotycznych składników. Jeśli jesteście miłośnikami zup to ramen powinien być na waszej liście dań, które musicie spróbować.

W japońskiej kuchni można też doszukać się pewnych elementów wspólnych z kuchniami z naszego regionu. Gyoza to małe pierożki, które wypełnione są farszem z mięsa i kapusty, wzbogacone dodatkiem aromatycznych przypraw, podsmażane i podawane z sosem sojowym i octem ryżowym. W Japonii jest to niezwykle popularne danie, które można dostać w małych, ulicznych knajpkach. W Polsce można kupić gotowe pierożki gyoza w supermarketach albo też przyrządzić samemu.

Makaron udon to kolejna pozycja japońskiej kuchni obok której nie można przejść obojętnie. Jest to gruby, pszenny makaron o dużej średnicy. Ten rodzaj makaronu możemy spotkać w wielu japońskich daniach. Najczęściej występuje on w zupach, ale można go też spotkać w sałatkach oraz daniach jednogarnkowych.

Kuchnia japońska to wyraziste smaki, orientalne przyprawy i całe spektrum ryb, mięs, warzyw i owoców morza połączonych we wspaniałe kompilacje (więcej na ten temat można przeczytać na http://www.oyakata.com.pl/ksiega-mistrza-oyakata/kuchnia-japonska/japonskie-dania-na-zimno-oryginalne-pomysly). Bardzo mnie cieszy, że kolejne oblicza japońskiej kuchni dostępne są w Polsce. W restauracjach można zasmakować nie tylko sushi ale i ramenu czy pierożków gyoza a w sklepach można znaleźć coraz więcej składników inspirowanych kuchnią japońską. Mnie te potrawy zainspirowały do stworzenia prostego przepisu, który znajdziecie poniżej.

Noodle z sojowym sosem

Zupa ramen może być podstawą konkretnego dania. Makaron i przyprawy można wykorzystać do stworzenia oryginalnego dania, który idealnie sprawdzi się jako danie na obiad lub lunch.

danie oyakata soy sauce

Składniki (dla 1 osoby):

OYAKATA Soy Sauce Ramen

– 1 ugotowane jajko na twardo

– 5g grzybów mun

– garść szczypiorku

– 5g kiełków fasoli mun

– 1 mała cebula dymka

– 1 ząbek czosnku

 

danie oyakata soy sauce przygotowaniePrzygotowanie:

  1. Jajko ugotować na twardo. Grzyby mun zalać wrzątkiem i moczyć przez około 5 minut.
  2. W tym czasie można obrać i posiekać cebulę i czosnek oraz drobno pokroić szczypiorek.
  3. Przygotować OYAKATA Soy Sauce Ramen według przepisu na opakowaniu.
  4. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek, grzyby mun i kiełki.
  5. Po około 2 minutach należy patelnię zdjąć z ognia i wszystkie składniki dodać do makaronu.
  6. Przyprawić wedle uznania chilii i sosem sojowym.
  7. Dodać jajko oraz szczypiorek.

Smacznego!