Kanapki z mięsem mogą być smaczną przekąską, jak i szybkim obiadem. Obecnie panująca moda na lokale serwujące burgery i sandwiche nie ominęła mojej kuchni, choć ja staram się przyrządzić wersję light kanapek – z pieczonym mięsem bez tłuszczu oraz sosem jogurtowym. Taka kanapka z pieczonym kurczakiem bądź indykiem jest dobrym sposobem na szybki i prosty obiad (wystarczy upiec większą porcję mięsa i wtedy ugotowanie obiadu sprowadza się do przygotowania sobie kanapki).
Czas przygotowania: 35 minut pieczenia+10 minut
Składniki (na 8 kanapek):
– 0,5 kg fileta z kurczaka
– 8 ciabatek
– 1 większy jogurt naturalny
– 2 pomidory
-20 dkg żółtego sera
– 20 dkg rukoli
– 1 ząbek czosnku
– natka kopru
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego
– sól, zioła prowansalskie, tymianek, natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka dzielimy na cienkie, podłużne kawałki w kształcie kotletów. W miseczce przygotowujemy marynatę: wlewamy olej, dodajemy sól, zioła prowansalskie, tymianek i natkę pietruszki. Następnie tą mieszanką nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki.
2. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, mięso wkładamy do folii do pieczenia i układamy płasko na blaszce. Pieczemy przez 25 minut. W tym czasie możemy przygotować sos i kanapki.
3. Do jogurtu dodajemy zmiażdżony jeden ząbek czosnku, około pół natki kopru włoskiego i odrobinę soli. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy ziołami do smaku.
4. Bułki kroimy na pół, każdą warstwę smarujemy sosem koperkowo-czosnkowym, dodajemy po jednym plasterku żółtego sera do kanapki, trochę listków rukoli i plasterek pomidora.
5. W tym czasie nasz kurczak powinien się dopiec, tak więc wyciągamy go (ale nie wyłączamy piekarnika), dodajemy do kanapek, zamykamy je i wsadzamy zamknięte ciabatki na około 10 minut do piekarnika.
Smacznego 🙂