Kanapki z mięsem mogą być smaczną przekąską, jak i szybkim obiadem. Obecnie panująca moda na lokale serwujące burgery i sandwiche nie ominęła mojej kuchni, choć ja staram się kanapka z kurczakiemprzyrządzić wersję light kanapek – z pieczonym mięsem bez tłuszczu oraz sosem jogurtowym. Taka kanapka z pieczonym kurczakiem bądź indykiem jest dobrym sposobem na szybki i prosty obiad (wystarczy upiec większą porcję mięsa i wtedy ugotowanie obiadu sprowadza się do przygotowania sobie kanapki). 

Czas przygotowania: 35 minut pieczenia+10 minut

Składniki (na 8 kanapek):

– 0,5 kg fileta z kurczaka

– 8 ciabatek

– 1 większy jogurt naturalny

– 2 pomidory

-20 dkg żółtego sera

– 20 dkg rukoli

– 1 ząbek czosnku

– natka kopru

– 1/4 szklanki oleju rzepakowego

– sól, zioła prowansalskie, tymianek, natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka dzielimy na cienkie, podłużne kawałki w kształcie kotletów. W miseczce przygotowujemy marynatę: wlewamy olej, dodajemy sól, zioła prowansalskie, tymianek i natkę pietruszki. Następnie tą mieszanką nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki.

2. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, mięso wkładamy do folii do pieczenia i układamy płasko na blaszce. Pieczemy przez 25 minut. W tym czasie możemy przygotować sos i kanapki.

3. Do jogurtu dodajemy zmiażdżony jeden ząbek czosnku, około pół natki kopru włoskiego i odrobinę soli. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy ziołami do smaku.

4. Bułki kroimy na pół, każdą warstwę smarujemy sosem koperkowo-czosnkowym, dodajemy po jednym plasterku żółtego sera do kanapki, trochę listków rukoli i plasterek pomidora.

5. W tym czasie nasz kurczak powinien się dopiec, tak więc wyciągamy go (ale nie wyłączamy piekarnika), dodajemy do kanapek, zamykamy je i wsadzamy zamknięte ciabatki na około 10 minut do piekarnika.

Smacznego 🙂