co zrobić żeby karp nie śmierdział

Karp jest rybą rzeczną, mieszkającą w mule. Niestety sposób jego życia wpływa na to,  jak pachnie i smakuje :-). Niektórym osobom bardzo przeszkadza ten zapach, który nieraz może być naprawdę intensywny. Dzięki odpowiedniemu przyrządzaniu karpia przez moją mamę, nigdy nie miałam awersji do tej ryby.  Oto prosty sposób na przyrządzenie karpia, który skutecznie pomaga pozbyć się niezbyt przyjemnego zapachu tej ryby.

Jak przygotować karpia?

Przygotowanie karpia należy rozpocząć co najmniej dzień przed wigilią a najlepiej dwa dni. Potrzebujemy rybę, która będzie pokrojona w kawałki i filetowana. Każdy kawałek solimy i pieprzymy z dwóch stron i układamy na talerzu. Następnie obieramy kilka cebul i kroimy je w plasterki. Kawałki ryby na talerzu obficie posypujemy cebulą tak, by dokładnie je przykryć. Dodatkowo przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w chłodniejsze miejsce (lodówka lub spiżarnia) do dnia wigilii.

Tuż przed wigilią wystarczy zdjąć cebulę, obtoczyć w mące kawałki karpia i usmażyć go na złocisty kolor. Od wielu lat jemy tak przyrządzonego karpia, więc mogę zapewnić że smakuje on wyśmienicie:-).