Latem nie zawsze ma się ochotę na przygotowywanie czasochłonnych posiłków oraz na stanie przez wiele godzin przy garnkach. Temperatura za oknem nie nastraja do gotowania i smażenia, dlatego w takim okresie warto zadbać o lekkie, szybkie posiłki oparte na sezonowych owocach i warzywach. Nie tylko wpłynie to pozytywnie na naszą figurę, ale dodatkowo wzmocni odporność.

przepisy kulinarne na letnie dania

Chłodnik szczawiowy

Jaką zupę najlepiej jeść w trakcie upałów? Oczywiście chłodnik. Ta aromatyczna potrawa sprawdza się zwłaszcza podczas gorących popołudniowych posiłków, kiedy żar leje się z nieba. Daje nie tylko przyjemne ochłodzenie, ale jest także niezwykle zdrowa! Co jest potrzebne do przygotowania chłodnika? 3 szklanki serwatki, 30 dag szczawiu (najlepiej świeżego), łyżka mąki, garść posiekanego koperku, 4 jajka, sól oraz łyżka mąki. Mąkę należy połączyć z odrobioną wody i rozdrobnić. W tym czasie serwatkę zagotować w garnku, po czym dodać mąkę, cały czas mieszając. Gotować przez chwilę, a potem odstawić do wystygnięcia. Szczaw po rozdrobnieniu (np. mikserem lub za pomocą maszynki do mięsa) włożyć do garnka i dusić przez chwilę. Najlepiej gotować go w garnkach ze stali nierdzewnej, np. takich jak komplet garnków Florina – zachowa dzięki temu swój niepowtarzalny smak i zapach. Na koniec do serwatki należy dodać szczaw, wlać śmietanę, dodać koperku oraz posolić do smaku. Całość włożyć do lodówki na 3 godziny. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.

Letnia sałatka

Sezonowe owoce i warzywa to idealna okazja do tego, by na obiad zamiast ciężkich, smażonych potraw zjeść coś lekkiego. Najlepiej sprawdzi się tu sałatka z kuskusem i cukinią – potrzebne do niej będą: średnia cukinia, 100 gram kaszy kuskus, łyżka suszonej pietruszki, pół łyżeczki kolendry, pomidor, ser feta (ok. 15 g), garść posiekanego szczypiorku, sok z cytryny oraz sól. Kaszę z pietruszką, kolendrą i solą zalać gorącą wodą i odstawić. W tym czasie pokrojoną w talarki cukinię usmażyć na patelni grillowej aż stanie się miękka. Gotową kaszę przesypać do miski, dodać cukinię i pokrojonego pomidora. Całość na koniec posypać fetą oraz szczypiorkiem, a także skropić sokiem z cytryny.

Omlet (fritatta) z cukinią

Omlet to bardzo proste i zarazem szybkie danie, dlatego idealnie sprawdzi się na letnie obiady. Do przygotowania fritatty z cukinią potrzebne będą: dwa jajka, jedna większa cukinia, sól, pieprz, dwie łyżki mleka, dwie łyżki posiekanego szczypiorku, łyżeczka mielonej papryki i łyżka oleju do smażenia. Jak przygotować fritattę? Cukinię należy umyć oraz pokroić na talarki, a następnie wrzucić na patelnię. Smażyć przez chwilę, aż zacznie być lekko miękka, po czym dorzucić do niej posiekany szczypiorek, jajka, paprykę oraz mleko, a także doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez chwilę aż jajko lekko się zetnie, a następnie całość przerzucić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 5 minut.