pasztecik wegetariańskiMimo że jestem mięsożercą, to czasami coś wegetariańskiego lubię zjeść. W kotlecikach wegetariańskich zakochałam się w burgerowniach, a że nie zawsze mi tam po drodze, postanowiłam je zrobić także w domu. 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje)

  • 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Soczewicę w zależności od rodzaju przygotowujemy tak, aby była miękka.
  2. Gotujemy 3 marchewki i 1 paprykę.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w plasterki i smażymy na patelni.
  4. W blenderze mielimy soczewicę, marchewki, paprykę, cebulę i pieczarki.
  5. Do takiej masy dodajemy jajko i 3 łyżki oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Farsz powinien się lepić i łatwo formować, jeśli tak nie jest trochę więcej oliwy lub trochę bułki tartej, by uzyskać odpowiednią konsystencję do tego :-).
  7. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
  8. Można je podawać w bułce jako burger lub z dodatkiem ziemniaków.