Dobrze znana potrawa, która może być obiadem, jak i przekąską. Przejęłam przepis z kuchni mamy, choć dodałam do niego szczyptę swoich ulubionych smaków. Ja lubię lepić malutkie kotleciki, dzięki czemu dobrze nadają się one również jako przegryzka.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 4 osoby):
-40 dkg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
– jajko
– 1 cebula
– łyżka masła
– 10 dkg bułki tartej
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek zmielony, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie, natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Kroimy cebulę na drobną kostkę.
2. W misce mieszamy mięso mielone z masłem, pokrojoną cebulą, dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i przyprawiamy do smaku.
3. Kiedy wszystko dobrze wymieszamy, obtaczamy w bułce tartej.
4. Smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut.