Dobrze znana potrawa, która może być obiadem, jak i przekąską. Przejęłam przepis z kuchni mamy, choć dodałam do niego szczyptę swoich ulubionych smaków. Ja lubię lepić malutkie kotleciki, dzięki czemu dobrze nadają się one również jako przegryzka. 

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (na 4 osoby):

-40 dkg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
– jajko

– 1 cebula

– łyżka masła
– 10 dkg bułki tartej
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek zmielony, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie, natka pietruszki

przepis kotleciki mielonePrzygotowanie:

1. Kroimy cebulę na drobną kostkę.

2. W misce mieszamy mięso mielone z masłem, pokrojoną cebulą, dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i przyprawiamy do smaku.

3. Kiedy wszystko dobrze wymieszamy, obtaczamy w bułce tartej.

4. Smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut.