Krewetki nie goszczą często na naszych stołach, a przyczyn tego jest kilka. Niestety położenie geograficzne Polski sprawia, że niełatwo dostać świeże krewetki. Drugą barierą jest kosztowność owoców morza. Nie jest to rzecz tania, za 20 dkg mrożonych krewetek trzeba zapłacić około 20-30 zł. Jednak od czasu do czasu na taki wydatek można sobie pozwolić, szczególnie że krewetki mają mało kalorii a za to dużo białka i witaminy B. Łatwość przyrządzania krewetek sprawia, że nawet osoby początkujące w kuchni sobie z nimi poradzą.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (na 3 osoby)

  • 25 dkg krewetek (ja wykorzystałam mrożone krewetki koktajlowe, jednak można wykorzystać też krewetki królewskie)
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • pęczek szczypiorku
  • 2 garstki kiełków

Przygotowanie krewetek z warzywamismażone krewetki z warzywami

  1. Obieramy i kroimy warzywa – paprykę i cebulę w kostkę, ząbki czosnku miażdżymy.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy czosnek, następnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3-5 minut na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy kolejne dwie minuty.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę czerwoną i żółtą i smażymy kolejne 7 minut.
  4. Pod koniec smażenia dodajemy dwie garstki kiełków i 3/4 pęczku szczypiorku i smażymy około dwóch minut.
  5. Przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku, podajemy z ryżem bądź makaronem.