Moja wersja popularnej potrawy Pollo a la chillindron. Nie przepadam za kurczakiem w całości, dlatego nieco przerobiłam tą potrawę. W mojej wersji kurczak jest pokrojony w kawałeczki i duszony w sosie z warzywami i winem. Oryginalna potrawa pochodzi z Aragonii w Hiszpanii, jednak w innych regionach kraju np. w kraju Basków, jest również popularna. 

Czas przygotowania: 55 minut

prosty przepis kurczak duszony w sosie pomidorowymSkładniki:

– podwójny filet z kurczaka (lub 6 skrzydełek)

– 10 dkg szynki serrano (nie znalazłam, więc dodałam najzwyklejszą szynkę gotowaną)

– 2 czerwone papryki

– 40 dkg pomidorów (zimową porą pomidory w puszce będą lepszym pomysłem)

– 1 duża cebula

– 10 ml czerwonego wina

– 30 ml bulionu drobiowego (lub bulion z kostki rosołowej)

– przyprawy: papryka ostra, sól, pieprz, pieprz cayene, papryka chili

– olej

Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka kroimy na paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, pieprzem cayene i świeżo zmielonym pieprzem. W tym samym czasie przygotowujemy bulion drobiowy.

2. Na patelni podsmażamy szynkę, odkładamy ja i na tym samym tłuszczu podsmażamy kurczaka.

3. Po wyjęciu kurczaka, na tym samym tłuszczu, podsmażamy cebulę, którą wcześniej kroimy w cienkie plasterki.

4. Do cebuli dorzucamy pomidory, paprykę pokrojoną w długie paski, bulion, wino i przyprawiamy papryką oraz chili (ilość zależy od naszych upodobań).

5. Podsmażamy ok. 3-5 minut, następnie całość wrzucamy do garnka i dodajemy kurczaka oraz szynkę.

6. Przykrywamy garnek, ustawiamy na małym gazie i dusimy przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając.

7. Potrawa jest uniwersalna – można ją podawać z chlebem, ryżem lub ziemniakami.