Kolejnym dietetycznym daniem jest filet z kurczaka przyrządzany z ziołami. Jest to coś dla osób, które chcą smacznie i zdrowo zjeść. Jest łagodne w smaku, dlatego jest to odpowiedni przepis dla matek karmiących piersią. Danie jest niezwykle proste, dlatego jest to idealny obiad w tygodniu, kiedy przychodzimy zmęczeni po pracy.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

– podwójny filet z kurczaka

– przyprawy (sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, natka pietruszki)

Przygotowanie:

kurczak pod ziołową pierzynką1. Filet z kurczaka kroimy na kawałki „na kotleta”. Kawałki te powinny być cienkie – około 2-3 cm.

2. Z dwóch stron posypujemy kurczaka solą, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i natką pietruszki. Zioła powinny pokryć całą powierzchnię kurczaka.

3. Tak przygotowane filety gotujemy na parze przez około 15-20 minut.

Kurczak znakomicie pasuje do warzyw na parze. Można go podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.