Często zostają nam białka lub żółtka po przygotowaniu jakieś potrawy i szukamy przepisów, by ich nie zmarnować. Oto idealny przepis na obiad, do którego możemy wykorzystać pozostałe białka jaj. Panierkę przygotowywałam z kurczakiem, jednak może być ona jako dodatek do innego rodzaju mięsa. Dzięki startemu serowi uzyskujemy ciekawy smak w chrupiącej panierce. 

Składniki do panierki (na ok. 40-50 dkg mięsa)przepis na kurczaka w panierce z białek jajek

– 2 białka jajek

– 50 g drobno startego sera (najlepiej by był to parmezan, ale może być także inny rodzaj sera)

– 200 g mąki kukurydzianej

– sól, pieprz

Przygotowanie

1. Mięso myjemy i filetujemy – kawałki mogą mieć postać eskalopków lub kotletów. Z każdej strony przyprawiamy mięso solą i pieprzem.

2. Białka ubijamy na pianę.

3. W osobnej miseczce mieszamy starty ser wraz z mąką.

4. Obtaczamy kurczaka najpierw w białku, potem w mące z serem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na niewielkiej ilości oleju roślinnego.