Sycąca zapiekanka, która jest niezwykle praktyczna również z tego powodu, że można ją przygotować poprzedniego dnia. Przedstawiam przepis ze skrzydełkami i piersią z kurczaka. Danie można również przygotować z innym rodzajem kurzego mięsa – udkami lub samymi skrzydełkami.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki (dla 4 osób):
– 4 skrzydełka
– podwójny filet z kurczaka (ok. 400 gram)
– 1 duża cebula
– 400 gram pieczarek
– 2 woreczki ryżu
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, tymianek, papryka ostra
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy na drobną kostkę, pieczarki kroimy na plasterki, mięso myjemy i osuszamy.
2. Posypujemy mięso z obu stron solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
3. Gotujemy dwa woreczki ryżu przez około 12 minut.
4. Czekając aż ryż się ugotuje, przysmażamy mięso do zarumienienia. Po około 5 minutach ściągamy z ognia, na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki (dodając do smaku soli i pieprzu).
5. Przerzucamy na głęboki talerz pieczarki wraz z sokiem, który powstał podczas ich smażenia.
6. Dodajemy nieco oliwy i podsmażamy cebulę.
7. Odcedzamy ryż, wsypujemy do garnka i dodajemy po 3 łyżeczki tymianku, czosnku granulowanego, bazylii, ziół prowansalskich i dokładnie mieszamy.
8. Kiedy mamy wszystko gotowe, możemy przystępować do wkładania wszystkiego do żaroodpornego naczynia. Na początek wkładamy na dno około 1/3 pieczarek. Następnie wkładamy na to 1/2 ryżu, 1/2 cebuli i 1/3 pieczarek. Tworzymy kolejną warstwę z reszty ryżu. Na ryż wsypujemy resztę pieczarek, cebuli i wlewamy sok z pieczarek (dzięki temu ryż nie będzie suchy). Przykrywamy to kawałkami mięsa.
9. Całość zapiekamy przez około 20 minut.