przepis na kurczaka z camembertem i dżemem malinowymKurczak jest rodzajem mięsa, który oryginalnie przyrządzony, może nas zaskoczyć swoim smakiem. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych jest kurczak połączony z owocami za sprawą kwaskowatego dżemu. Oto przepis na aromatyczną i smaczną potrawę. Ważnym składnikiem jest dżem, który powinien być nisko słodzony i mieć kwaskowaty posmak. Najłatwiej znaleźć taki dżem o smaku żurawinowym, jednak ja wykorzystałam domowy, malinowy dżem o takich właściwościach.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki (na 4 osoby):

– pierś z kurczaka

– 2 opakowania sera pleśniowego Camembert

– kilka łyżeczek dżemu owocowego o kwaskowatym smaku (może być żurawinowy, malinowy lub z porzeczki)

-sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Myjemy i kroimy mięso na podłużne kawałki, które będziemy mogli zawinąć. Alternatywą wersją jest podzielenie kurczaka na części i wycięcie w nich tzw. kieszonki.

2. Filety po obu stronach przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi.

3. Jedną warstwę kurczaka smarujemy dżemem i wkładamy 2-3 plasterki sera camembert, następnie zawijamy mięso.

4. Aby taki zawijaniec nam się trzymał, powinniśmy odpowiednio go przytrzymać. Można wbić wykałaczkę, ja jednak preferuję ciasne owinięcie pojedynczej rolady folią aluminiową.

5. Wkładamy mięso do parownika na 25 minut, danie możemy podawać z ryżem lub kaszą.