Święta mijają a z nimi niewyobrażalne obżarstwo ;-). Jeśli nasze żołądki mają dość wspaniałych choć ciężkostrawnych potraw, to warto kuskus z warzywamizrobić na obiad coś lekkiego, szybkiego i smacznego. Takim daniem jest kasza kuskus z dodatkiem warzyw.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 marchew
  • kilka różyczek brokułów
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, curry

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i curry. Wrzątek wykorzystujemy też do blanszowania brokułów – zalewamy brokuły gorącą wodą i zostawiamy na dwie minuty, następnie przekładamy je do zimnej wody i w niej brokuły też trzymamy przez dwie minuty.
  2. Na patelni z dodatkiem oliwy smażymy cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Do cebuli dodajemy marchew pokrojoną w plasterki, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do momentu, aż będzie ona miękka.
  4. Do cebuli i marchwi dorzucamy kaszę kuskus i brokuły. Przyprawiamy solą i pieprzem.