Lasagne jest jedną z moich ulubionych potraw, dlatego podczas karmienia piersią nie mogłam sobie odmówić jej zjedzenia. Oczywiście przepis nieco zmieniłam, by dziecku nic nie zaszkodziło. Oto prosty przepis na lasagne dedykowany dla matek karmiących piersią. Potrawa nie ma w sobie smażonego mięsa ani ostrych przypraw, dlatego mogą ją spożywać zarówno kobiety karmiące piersią, jak i osoby które powinny unikać pikantnych potraw. 

Czas przygotowania: 20 minut+30 minut pieczeniaprzepis na lasagne dla matek karmiących piersią

Składniki:

– 0,5 kg mięsa mielonego (polecam szczególnie mięso z indyka, ale może być też wieprzowe lub z kurczaka)

– opakowanie makaronu lasagne (warto wybierać te plastry, które nie wymagają dodatkowego gotowania)

– 400 ml koncentratu pomidorowego

– 1 puszka pomidorów w puszce

– 0,5 l mleka

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– sól, zioła prowansalskie, natka pietruszki, bazylia, oregano

Przygotowanie:

1. Gotujemy około litra wody w garnku i po zagotowaniu wrzucamy do wrzątku mięso. Dodajemy do wody łyżkę soli i dodajemy zioła prowansalskie, natkę pietruszki, bazylię i oregano. Gotujemy około 5 minut, doprawiamy dodatkowo ziołami według uznania i odcedzamy mięso z wody.

2. Ponownie wrzucamy mięso do garnka i dodajemy puszkę pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy do zagotowania oraz ewentualnie doprawiamy ziołami i solą.

3. W głębokim naczyniu żaroodpornym przekładamy warstwowo plastry makaronu oraz sos tak, aby na wierzchu został makaron.

4. Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mąkę, następnie stopniowo dodajemy mleko i mieszamy, przyprawiamy solą, bazylią i mieszamy do zgęstnienia.

5. Zalewamy mięso i makaron sosem i wstawiamy do piekarnika (200 stopni Celsjusza) na 30 minut. Lasagne nie będzie nam się rozsypywać, jeśli po podgrzaniu wyjmiemy ją z piekarnika na ok. 3 godziny i przed podaniem ponownie podgrzejemy.