prosty przepis na żurekZupa żurek to jedna z wizytówek polskiej kuchni. Przepisów na tą zupę jest sporo i choć różnią się od siebie w niewielkim stopniu, zupy mogą zupełnie różnić się smakiem. Ja przygotowuję żurek, który jest dość kwaskowaty. Korzystam z prostego przepisu na żurek, którego przygotowanie zajmuje ok. godziny czasu.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

– 3 białe kiełbasy

– zakwas do żurku

– 5 ziemniaków (można też ugotować żurek bez ziemniaków, obie wersje smakują dobrze)

– włoszczyzna (3 marchewki, 1 seler, 2 pietruszki, 1 por)

– cebula

– 5 ząbków czosnku

– 2 liście laurowe

– ziele angielskie

– pieprz

– sól

– 2 łyżki mąki

 – zakwas

– śmietana 18%

– majeranek

Przygotowanie żurku

1. Ugotować włoszczyznę, cebulę, 2 ząbki czosnku z kiełbasą. Do wywaru dodajemy 5 ziarenek pieprzu, łyżeczkę soli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe. Gotujemy to w ok. 2,5 litrach wody. Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.

2. Po tym czasie wykładamy wszystko i ewentualnie przecedzamy przez sitko, by wywar był klarowny. Ja jestem jednak dość leniwa i nie zawsze zdobywam się na ten wysiłek.

3. Dolewamy zakwasu – dolewana ilość zależy od tego, jak bardzo kwaśny żurek lubimy. Ja wlewam ok. 3/4 zakwasu.

4. Kiedy zupa będzie się gotować, dodać 2 łyżki mąki wymieszane z ok. pół szklanką zupy oraz 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku. Warto dobrze wymieszać trzepaczką mąkę, by nie było grudek.

5. Dodajemy ok 10 dkg śmietany i mieszamy.

6. Kiełbasę kroimy na kawałki i dodajemy do żurku, kiedy ziemniaki ostygną robimy to samo z nimi.

Żurek podajemy oczywiście z jajkiem ugotowanym na twardo i ewentualnie grzankami.