Mój mąż uwielbia boczek i cały czas powtarza mi, że mam zrobić coś z jego dodatkiem. Z kolei ja sama miałam ochotę na leczo, postanowiłam więc dodać do niego nieco boczku, by zaspokoić kulinarnie nas oboje. Tak więc prezentuję przepis na leczo, w wersji niezbyt dietetycznej ale za to bardzo smacznej. 

Czas przygotowania: 40 minut

leczo z boczkiem przepisSkładniki (na 6-8 osób):

  • 8 papryk (mogą być wymieszane kolory, wtedy leczo ładnie będzie się prezentowało)
  • około 25 dkg boczku (ja preferuję boczek w plasterkach, ale może być też pokrojony w kostkę)
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 2 cebule
  • 2 kiełbaski (np. śląska lub inna z wieprzowiny lub wołowiny)
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili, papryka ostra

Przygotowanie leczo z boczkiem

  1. Zacznijmy od pokrojenia i przygotowania wszystkich składników: cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę na plasterki, czosnek obieramy i miażdżymy, z papryk wycinamy gniazda i kroimy na paski o długości 1-2 cm.
  2. Polecam smażenie boczku osobno, gdyż łatwo go nie dosmażyć lub przypalić. Smażymy boczek do stanu, aż będzie chrupiący i ściągamy go z patelni. Na tej samej patelni wrzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki, następnie dorzucamy cebulę oraz czosnek.
  3. Kiedy kiełbaska będzie już podsmażona, dorzucamy paprykę i smażymy około 2-4 minut.
  4. Następnie do garnka wrzucamy przecier pomidorowy, pomidory w puszce i zaczynamy gotować. Do nich dorzucamy kiełbasę, cebulę, czosnek oraz boczek. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy wody.
  5. Dusimy wszystko pod przykryciem około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką ostrą (według uznania).

Leczo z boczkiem smakuje doskonale z tortillą, plackami kukurydzianymi lub chlebem. Może też być podane jako danie obiadowe np. z ziemniakami. Smacznego!