Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny jeść ryby, by dostarczyć sobie i swojemu dziecku wartościowe składniki odżywcze. Warto także postarać się o to, by ryba była przyrządzona w dietetyczny sposób – a więc bez dodatku tłuszczów, śmietany czy pikantnych przypraw. Potrawą, która spełnia wszystkie te zalecenia, jest łosoś pieczony. W dodatku przepis ten jest prosty do przyrządzenia, dlatego nie zajmie nam zbyt dużo czasu przygotowanie tego obiadu.
Czas przygotowania: 5 minut+25 minut pieczenia
Składniki (na 4 osoby)
– 70 dkg fileta z łososia norweskiego
– sól, tymianek, zioła prowansalskie, ewentualnie przyprawa do ryb
– sok z ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
1. Łososia myjemy, ściągamy skórę i dzielimy na porcje.
2. Z obu stron przyprawiamy drobiną soli, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, ewentualnie przyprawą do ryb i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
3. Wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.