Karmienie piersią wymaga od matki bacznego zwracania uwagi na to co je. Nieraz kobiety muszą całkowicie zmienić swoją dietę i wyeliminować z niej wiele składników i przypraw. Zakazane są potrawy smażone, tłuste, mocno przyprawione i wzdymające. Wiele z produktów (nawet zdrowych) jest niewskazanych z tych czy innych powodów, jeszcze inne muszą zostać przetestowane pod kątem ewentualnych reakcji alergicznych dziecka. Rozpoczynam przygodę z karmieniem piersią i jestem na etapie próbowania, sprawdzania i szukania przepisów dopasowanych do matek karmiących piersią. Jeden z przepisów znalazłam na blogu Eireenee i pozwoliłam sobie go dodać do swojej bazy, żeby nigdzie nie uleciał :-).

Łosoś jest rybą zalecaną nie tylko przy karmieniu piersią. Ze względu na kwasy omega 3, omega 6 i liczne witaminy powinni go jeść wszyscy jak najczęściej :-). Z kolei kasza jaglana jest lekkostrawna i również kryje w sobie mnóstwo wartościowych składników, takich jak białko, witamina B, żelazo i miedź. Łosoś przyrządzony w piekarniku, w połączeniu z sosem jogurtowym i koperkiem pozwoli nam zjeść niezwykle zdrowy i smaczny posiłek.

Wydruk przepisu
Łosoś zapiekany w jogurtowym sosie koperkowo-czosnkowym
przepis na łososia w sosie koperkowym
Czas przygotowania 15
Czas gotowania 30
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 15
Czas gotowania 30
Porcje
Składniki
przepis na łososia w sosie koperkowym
Sposób przygotowania
  1. Gotujemy przez 10 min. kaszę jaglaną.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek i rozsmarowujemy ją, by przykryła dno.
  3. Do naczynia wkładamy kaszę, a następnie łososia przyprawionego odrobiną soli i przyprawą do ryb.
  4. Do jogurtu dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku i pęczek kopru, następnie zalewamy nim łososia i kaszę.
  5. Zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.