Karmienie piersią wymaga od matki bacznego zwracania uwagi na to co je. Nieraz kobiety muszą całkowicie zmienić swoją dietę i wyeliminować z niej wiele składników i przypraw. Zakazane są potrawy smażone, tłuste, mocno przyprawione i wzdymające. Wiele z produktów (nawet zdrowych) jest niewskazanych z tych czy innych powodów, jeszcze inne muszą zostać przetestowane pod kątem ewentualnych reakcji alergicznych dziecka. Rozpoczynam przygodę z karmieniem piersią i jestem na etapie próbowania, sprawdzania i szukania przepisów dopasowanych do matek karmiących piersią. Jeden z przepisów znalazłam na blogu Eireenee i pozwoliłam sobie go dodać do swojej bazy, żeby nigdzie nie uleciał :-).
Łosoś jest rybą zalecaną nie tylko przy karmieniu piersią. Ze względu na kwasy omega 3, omega 6 i liczne witaminy powinni go jeść wszyscy jak najczęściej :-). Z kolei kasza jaglana jest lekkostrawna i również kryje w sobie mnóstwo wartościowych składników, takich jak białko, witamina B, żelazo i miedź. Łosoś przyrządzony w piekarniku, w połączeniu z sosem jogurtowym i koperkiem pozwoli nam zjeść niezwykle zdrowy i smaczny posiłek.

Czas przygotowania | 15 |
Czas gotowania | 30 |
Porcje |
|
- 10 dkg kaszy jaglanej (1 woreczek)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 pęczek świeżego kopru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- przyprawa do ryb
Składniki
|
![]() |
- Gotujemy przez 10 min. kaszę jaglaną.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek i rozsmarowujemy ją, by przykryła dno.
- Do naczynia wkładamy kaszę, a następnie łososia przyprawionego odrobiną soli i przyprawą do ryb.
- Do jogurtu dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku i pęczek kopru, następnie zalewamy nim łososia i kaszę.
- Zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.