Pikantne jedzenie ma wielu zwolenników. Ostro przyprawionym daniom nie brakuje wyrazistości – czuje się je już od pierwszego kęsa. To zasługa wielu produktów spożywczych, które – dodawane do dań – sprawiają, że jedzenie niejednokrotnie „pali” w język i gardło. Poznaj sprawców takich doznań.

Pikantne jedzenie to efekt dodatku wielu produktów spożywczych charakteryzujących się wyrazistym i ostrym smakiem. Jeżeli jesteś miłośnikiem takich potraw, poniżej znajdziesz listę produktów, które warto wykorzystać, by jedzenie nabrało jeszcze większej wyrazistości.

  • Papryka chili

pikantne przyprawyPapryka chili to jeden z najbardziej typowych produktów, które nadają potrawom pikantności. Dzięki wysokiemu stężeniu kapsaicyny, nawet niewielka jej ilość sprawia, że jedzenie staje się ostre i może „palić” w język oraz gardło.

Papryka chili może być dodawana do potraw w postaci świeżej, jak w i formie suszonej.

  • Imbir

Świeży imbir charakteryzuje się dość ostrym i wyrazistym smakiem. To zasługa zawartego w nim gingerolu.

Świeży korzeń imbiru stanowi przyprawę często wykorzystywaną w kuchni azjatyckiej. Należy używać go jednak z rozwagą i umiarem – nadmiar może spowodować, że potrawa nie będzie smaczna.

  • Chrzan

Chrzan to przyprawa, która od wieków gości na polskich stołach. Niezwykle aromatyczna i wyrazista w smaku, nadaje ostrości wielu potrawom – to zasługa obecnego izotiocyjanianu allilu.

Chrzan wykorzystywany jest z reguły do przyrządzania wyrazistych sosów. W wersji japońskiej (wasabi), stanowi doskonały dodatek do sushi.

  • Cynamon

Cynamon to niezwykle ciekawa przyprawa – sprawia, że jedzenie nabiera słodko-ostrego charakteru. Chociaż kojarzona jest głównie z deserami, tak naprawdę stanowi świetny dodatek do potraw przyrządzanych na bazie mięsa, np. pieczonej szynki i łopatki wieprzowej.

Pikantne jedzenie – nie dla każdego?

Pikantne jedzenie, chociaż nie wywołuje żadnych chorób ze strony układu pokarmowego, nie jest wskazane dla osób cierpiących z powodu tego rodzaju schorzeń. W pozostałych przypadkach w zasadzie nie ma żadnych ograniczeń.

Warto jednak pamiętać o tym, by nie narażać organizmu na nagłe spożycie dań zawierających sporą ilość produktów podnoszących ostrość jedzenia. Polacy nie są bowiem przyzwyczajeni do spożywania pikantnych dań tak jak mieszkańcy Indii czy Meksyku.

Chcąc przyzwyczaić organizm do spożywania ostro przyprawionych potraw, należy zwiększać ich ilość stopniowo. W przeciwnym razie może pojawić się wiele nieprzyjemnych i uciążliwych dolegliwości, takich jak np. zgaga.

Skosztuj pikantnych dań gdziekolwiek jesteś

Jeżeli masz ochotę na ostre jedzenie, odbywając kulinarną podróż po smakach Azji czy Meksyku, wcale nie musisz poświęcać czasu na samodzielne gotowanie. Smaczne dania możesz zamówić online – z dostawą pod wskazany adres. Wystarczy, że skorzystasz z pośrednictwa portalu gastronomicznego, np. PizzaPortal.pl i złożysz zamówienie.