włoski makaronSpaghetti to obok pizzy najbardziej popularne danie z Włoch. Uwielbiamy jego smak, formę i prostotę. Skąd się wzięło i jak je podawać? Podpowiadamy!

Dania z makaronem od lat cieszą się ogromną popularnością w wielu krajach na świecie. Uwielbiamy makaron za to, że można go przygotować szybko i na wiele sposobów. Równie dobrze pasuje zarówno do mięs, nabiału, warzyw, jak i owoców. Świetnie sprawdza się w daniach prostych jak i tych bardzo wykwintnych. Jedną z najchętniej spożywanych potraw makaronowych jest spaghetti. Jaka jest jego historia, w jaki sposób lubimy go przyrządzać i jak prawidłowo go podawać?

Rodzaje makaronów i makaronowych dańłyżka do makaronu

Makaron to prosty, kilkuskładnikowy produkt o wielu twarzach. Do jego wytworzenia wystarczy mąka, woda, ewentualnie jajka, a bogaty wybór form sprawia, że trudno się nim znudzić. Podstawowe kształty, stosowane w naszym kraju, to makaron typu nitki, penne, świderki, wstążki, kokardki i spaghetti.
Różne rodzaje makaronów przeznaczone są do różnych potraw, oto te, które coraz częściej goszczą na polskich stołach:

  • Cannelloni – makaron w formie pustej tuby, nadziewamy go farszem mięsnym lub serowo-warzywnym i zapiekamy.
  • Lasagne – prostokątne płaty makaronu, które przekładamy najczęściej farszem mięsnym z sosem pomidorowym i beszamelem.
  • Spaghetti – bardzo długi, cienki makaron, podawany z mięsnym sosem bolońskim lub carbonara.
  • Penne, fusilli, farfalle – podajemy z różnego rodzaju sosami, mięsnymi, warzywnymi lub owocowymi, stosujemy do zapiekanek, zup i sałatek.

Skąd wziął się długi makaron spaghetti?

Choć istnieją wzmianki o chińskim pochodzeniu makaronu, historia spaghetti ma swój początek we Włoszech. Nie od razu jednak jego forma była taka jaką znamy dziś. Od XV w. wytwarzany jest z pszenicy durum.

Jak podawać makaron?

jak podawać makaronMakaron jest najsmaczniejszy i najzdrowszy jeśli ugotujemy go al dente, czyli na półtwardo. Nasz organizm lepiej go przyswaja i sprawniej trawi. W kwestii technicznej, najwięcej problemów może sprawić uciekające z widelca spaghetti. Do nałożenia używamy specjalnej łyżki do makaronu, dzięki której sprawnie przełożymy danie na talerze.

Makaron nie tylko po włosku…

Wśród dań makaronowych typowo z Włoch, wiele krajów stworzyło już swoje własne. Bardzo wiele potraw z makaronem spożywają Chińczycy, Francuzi, Hiszpanie i oczywiście Polacy. Tradycyjna kuchnia polska nie wyobraża sobie już wielu zup bez tego dodatku. Chętnie zjadamy go z białym serem, truskawkami, czy jagodami.

Popularność makaronu wynika z tego, że jest niewymagający i niedrogi. Dzięki niemu możemy sprawnie przygotować obiad po pracy, ale również podać coś ekstra na stół dla niedzielnych gości.