Lato to wspaniała okazja do wspólnego grillowania. Aby grillowane mięso było soczyste i wyraziste w smaku, powinno być odpowiednio wcześniej zamarynowane. Przepisów na marynaty do mięs jest naprawdę sporo. Zazwyczaj marynowałam mięso oliwą, z dodatkiem czosnku i ziół. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i kurczak znalazł się w ketchupowo-sojowej marynacie, która okazała się niezwykle udana.
Czas przygotowania: 15 minut+ 12 godzin marynowania
Składniki:
– 1 kg kurczaka (skrzydełka bądź udka)
– 150 ml ketchupu pikantnego bądź przecieru pomidorowego
– 4 łyżki sosu sojowego
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– sok z ćwiartki cytryny
– sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
1. Mięso obmywamy, ewentualnie dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do głębokiej miski.
2. W miseczce mieszamy ketchup, sos sojowy, oliwę, zmiażdżone ząbki czosnku, następnie dodajemy masło i sok z ćwiartki cytryny.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Sos sojowy nieco łagodzi smak, dlatego warto sypnąć trochę więcej pikantnych przypraw.
4. Kurczaka zamaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki przynajmniej na osiem godzin a najlepiej na całą noc.
5. Tak zamarynowany kurczak idealnie nadaje się do pieczenia lub zgrillowania.