Ciasto do naleśników – każdemu może inaczej wychodzić. Ja znalazłam przepis na nie w książce dla wegetarian z lat 80., które daje bardzo smaczne i chrupiące naleśniki.

 


Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na ciasto naleśnikowe (na ok. 4 naleśniki):

przepis na naleśniki– 300 ml mleka

– 100 gramów mąki

– 1 jajko

– łyżeczka soli

– 1 łyżka oliwy

Przygotowanie naleśników

1. Wszystkie składniki zmiksować, aż wyjdzie jednolita konsystencja i odstawić na 20-30 minut.

2. Po tym czasie ponownie zmiksować i można smażyć, w jakim wymiarze i grubości się chce :-).

 

Ciasto naleśnikowe jest bez dodatku cukru, więc doskonale nadaje się do wszelkich rodzajów naleśników, czy to z mięsem, z warzywami, czy tradycyjnie z dżemorem.