Ogórki kiszone są idealnym dodatkiem do wielu dań, a także przekąską na imprezy. Polakom nie trzeba ich przedstawiać, a obcokrajowcy zapoznani z nimi, stają się ich fanami. Jednak kupne ogórki kiszone są nijakie i nie dorównują tym domowym. Mój przepis na ogórki kiszone jest prosty i szybki, przygotowanie go zajmuje ok. 30 minut, następnie należy jedynie cierpliwie czekać ok.3-4 tygodni na ukiszenie.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
– korzeń chrzanu
– pęczek kopru włoskiego
– 1 główka czosnku
– sól kamienna
Przygotowanie
1. Gotujemy wodę i na każdy litr wody wrzucamy 1,5 łyżki soli kamiennej. Na 2,5 kg ogórków będziemy potrzebować słoika na 5 litrów wody i 4 l wody.
2. Ogórki obmywamy, korzeń chrzanu obieramy i dzielimy na mniejsze części.
3. Wypełniamy słoik wszystkimi składnikami, ja zawsze staram się, by chrzan i czosnek upchnąć między ogórki, tak by przyprawy znalazły się na dnie, pośrodku i na górze słoika. Koper możemy podzielić i połowę położyć na dnie a połowę na samej górze słoika.
4. Kiedy woda z solą kamienną ostygnie, możemy zalać ogórki i zamknąć hermetycznie słoik. Warto nie wypełniać do samego końca słoika, tylko zostawić trochę miejsca na górze, żeby zapobiec wylewaniu się wody.
Po ok. 3-4 tygodniach ogórki są gotowe do jedzenia.