Jednym z przepisów, które przejęłam od mojej mamy, jest papryka faszerowana. Jak dla mnie ta potrawa jest lepszą wersją gołąbków, za którymi nie przepadam. Podobnie jak moja rodzicielka, paprykę faszerowaną przygotowuję w wersji łagodnej, bez podsmażania mięsa oraz ciężkostrawnych dodatków. Z tego powodu potrawę tą polecam osobom na diecie lub kobietom karmiącym piersią. 

przepis na paprykę faszerowanąCzas przygotowania: 25 minut+30 minut pieczenia

Składniki:

– 0,5 kg mięsa mielonego z indyka

– 4 czerwone papryki

– 1 woreczek ryżu

– natka zielonej pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie

– ewentualnie 150 ml koncentratu pomidorowego

Przygotowanie papryki faszerowanej mięsem:

1. W czasie gotowania woreczka ryżu, warto przygotować paprykę i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Paprykę należy umyć, odciąć jej górną część z ogonkiem i wyciąć gniazda.

2. Mięso mielone przyprawiamy solą, natką zielonej pietruszki, ziołami prowansalskimi i pieprzem.

3. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż i nadziewamy papryki, przykrywając je na końcu częścią z zielonym ogonkiem.

4. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i jeśli chcemy uzyskać sos pomidorowy, zalewamy papryki koncentratem pomidorowym z dodatkiem około 100 ml wody.

5. Paprykę pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.