Jednym z przepisów, które przejęłam od mojej mamy, jest papryka faszerowana. Jak dla mnie ta potrawa jest lepszą wersją gołąbków, za którymi nie przepadam. Podobnie jak moja rodzicielka, paprykę faszerowaną przygotowuję w wersji łagodnej, bez podsmażania mięsa oraz ciężkostrawnych dodatków. Z tego powodu potrawę tą polecam osobom na diecie lub kobietom karmiącym piersią.
Czas przygotowania: 25 minut+30 minut pieczenia
Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
– 4 czerwone papryki
– 1 woreczek ryżu
– natka zielonej pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie
– ewentualnie 150 ml koncentratu pomidorowego
Przygotowanie papryki faszerowanej mięsem:
1. W czasie gotowania woreczka ryżu, warto przygotować paprykę i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Paprykę należy umyć, odciąć jej górną część z ogonkiem i wyciąć gniazda.
2. Mięso mielone przyprawiamy solą, natką zielonej pietruszki, ziołami prowansalskimi i pieprzem.
3. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż i nadziewamy papryki, przykrywając je na końcu częścią z zielonym ogonkiem.
4. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i jeśli chcemy uzyskać sos pomidorowy, zalewamy papryki koncentratem pomidorowym z dodatkiem około 100 ml wody.
5. Paprykę pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.