Czasami z przymusu, czasami z własnych chęci chcemy zjeść coś niskokalorycznego, lekkostrawnego i zdrowego. Takim daniem jest z pewnością kurczak na parze. Żadnego tłuszczu, ostrych przypraw – coś dobrego dla delikatnego żołądka i smakosza zdrowej kuchni. Pomysł na mój dzisiejszy obiad – trzeba było przyszykować coś dietetycznego a jednocześnie smacznego. Chciałam spróbować kurczaka na parze, jednak z jakimiś dodatkami. Wpadłam na to, by połączyć kurczaka z uwielbianym przez wielu prostym daniem, jakim jest mozzarella z pomidorami. Taka wersja kurczaka jest idealnym przepisem dla matek karmiących piersią, których maleństwa nie są uczulone na pomidor.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
– 1 podwójny filet z kurczaka
– 3 pomidory
– ok. 40 dkg mozzarelli
– sól, bazylia, oregano, natka pietruszki
Przygotowanie
1. Nigdy nie tłukę piersi kurczaka na kotlety 🙂 Wolę raczej podzielić filet na niezbyt grube kawałki, żeby miał on mniej więcej postać kotleta :-). Kiedy tak zrobimy, z dwóch stron doprawiamy solą, natką pietruszki, bazylią i oregano.
2. Kroimy pomidory i mozzarellę na plasterki.
3. Bierzemy folię aluminiową i będziemy nią owijać pojedyncze kawałki kurczaka, potrzebne nam będą odpowiednio duże kawałki folii o wymiarze mniej więcej 20×20 cm.
4. Wkładamy najpierw pomidory, na nie mozzarellę, następnie kurczaka – z kolei na kurczaku nakładamy w odpowiedniej kolejności mozzarellę oraz pomidory. Dzięki temu kurczak jest otoczony pomidorami oraz serem.
5. Szczelnie zawijamy kurczaka i wkładamy do parowara na około 20 minut.
6. Wyciągamy po tym czasie, odwijamy i cieszymy się smacznym daniem, które nie przytłoczy nas swoimi kaloriami. Danie te jest w wersji very light – nic nie stoi na przeszkodzie, by poeksperymentować i nadać mu ostrzejszy smak – na przykład dodając świeżo zmielonego pieprzu.