Czasami z przymusu, czasami z własnych chęci chcemy zjeść coś niskokalorycznego, lekkostrawnego i zdrowego. Takim daniem jest z pewnością kurczak na parze. Żadnego tłuszczu, ostrych przypraw – coś dobrego dla delikatnego żołądka i smakosza zdrowej kuchni. Pomysł na mój dzisiejszy obiad – trzeba było przyszykować coś dietetycznego a jednocześnie smacznego. Chciałam spróbować kurczaka na parze, jednak z jakimiś dodatkami. Wpadłam na to, by połączyć kurczaka z uwielbianym przez wielu prostym daniem, jakim jest mozzarella z pomidorami. Taka wersja kurczaka jest idealnym przepisem dla matek karmiących piersią, których maleństwa nie są uczulone na pomidor.

przepis dietetyczny filet z kurczaka z pomidorami i mozzarellą

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

– 1 podwójny filet z kurczaka

– 3 pomidory

– ok. 40 dkg mozzarelli

– sól, bazylia, oregano, natka pietruszki

Przygotowanie

1. Nigdy nie tłukę piersi kurczaka na kotlety 🙂 Wolę raczej podzielić filet na niezbyt grube kawałki, żeby miał on mniej więcej postać kotleta :-). Kiedy tak zrobimy, z dwóch stron doprawiamy solą, natką pietruszki, bazylią i oregano.

2. Kroimy pomidory i mozzarellę na plasterki.

3. Bierzemy folię aluminiową i będziemy nią owijać pojedyncze kawałki kurczaka,  potrzebne nam będą odpowiednio duże kawałki folii o wymiarze mniej więcej 20×20 cm.

4. Wkładamy najpierw pomidory, na nie mozzarellę, następnie kurczaka – z kolei na kurczaku nakładamy w odpowiedniej kolejności mozzarellę oraz pomidory. Dzięki temu kurczak jest otoczony pomidorami oraz serem.

5. Szczelnie zawijamy kurczaka i wkładamy do parowara na około 20 minut.

6. Wyciągamy po tym czasie, odwijamy i cieszymy się smacznym daniem, które nie przytłoczy nas swoimi kaloriami. Danie te jest w wersji very light – nic nie stoi na przeszkodzie, by poeksperymentować i nadać mu ostrzejszy smak – na przykład dodając świeżo zmielonego pieprzu.