Kotlety z soczewicą z pewnością są znane wegetarianom i wielbicielom zdrowych dań. Mnóstwo witamin i białka w jednej potrawie. Ja proponuję nieco pikantniejszą odmianę kotletów z soczewicy, wzbogaconej papryką, czosnkiem i cebulą. Niestety najbardziej czasochłonne jest przygotowanie samej soczewicy. Na szczęście taką masę z soczewicy można przygotować dzień wcześniej. Same kotlety przyrządza się i smaży w ok. 15 minut.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki (dla 4 osób):
– szklanka soczewicy
– pół papryki czerwonej
– 1 mała cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 jajko
– łyżeczka masła
– szklanka bułki tartej
– przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, oregano, natka pietruszki
Przygotowanie kotletów z soczewicy:
1. Soczewicę moczymy przez ok. 20 minut w wodzie, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i traktujemy ją blenderem. Ja jednak nie rozdrabniałam soczewicy aż tak bardzo, zostawiłam część całkiem zmielonych ziaren a część pozostawionych w całości.
2. Zmieloną soczewicę mieszamy z posiekaną na drobno papryką, cebulą i czosnkiem. Do tego dodajemy jajko, łyżeczkę masła, przyprawy i dokładnie mieszamy.
3. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy, aż się zarumienią :-).