Sałatka z gotowanej marchewki to prosty pomysł na wykorzystanie warzyw, które ugotowaliśmy na rosół bądź bulion. Jeśli nie zamierzamy dodawać warzyw do zupy, to możemy je wykorzystać do przygotowania smacznej sałatki. Oto przepis na gotowaną marchewkę, która może być zdrową przekąską lub dodatkiem do obiadu. Sałatka jest banalnie prosta i według mnie smaczniejsza niż klasyczna marchewka z groszkiem :-).

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:przepis na gotowaną marchewkę

– marchew i pietruszka (w proporcji 2:1)

– 2 łyżeczki cukru

– odrobina soku z cytryny (ewentualnie kwasek cytrynowy)

Przygotowanie:

1. Po ugotowaniu warzyw wyciągamy je z wody i kroimy w drobną kostkę.

2. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i odrobinę soku z cytryny, mieszamy i ewentualnie doprawiamy, by uzyskać słodko-kwaśny posmak.