przepis na ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe przebojem wdarło się na nasze stoły. Choć nikt nie podejrzewał marchewki, że może stać się główną bohaterką ciasta, to ona wypełniła wspaniale swoje zadanie. Zaletą marchewki jest to, że ciasto jest bardzo wilgotne i przez długi czas zachowuje swoją świeżość. 

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

Ciasto:

– 1/4 szklanki oleju

– szklanka startej marchewki

– 4 jajka

– 3/4 szklanki cukru

– 1 szklanka mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1/2 paczki rodzynek

– orzechy

– szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 20 dkg margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kilka łyżek wody

Przygotowanie:

1. Żółtka ucieramy z cukrem. Natomiast białka ubijamy na pianę.

2. Aby rodzynki nie przypaliły się, warto je zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Po tym czasie należy je odcedzić i obtoczyć w mące.

3. Dodajemy do żółtek mąkę, olej, marchew, bakalie, przyprawy i na końcu białkową pianę.

4. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 40-60 minut.

5. Po ostygnięciu możemy ciasto polać lukrem lub czekoladową polewą.

Przepis na przygotowanie polewy czekoladowej

  1. W małym garnku na małym ogniu rozpuszczamy cukier w 3-4 łyżkach wody. Cały czas mieszając, czekamy aż się on rozpuści. Po rozpuszczeniu przelewamy do naczynia.
  2. W garnku topimy margarynę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu dodajemy rozpuszczony cukier oraz kakao.
  3. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, to można dodać jedną łyżkę cukru pudru.
  4. Następnie możemy polać ciasto polewą i udekorować orzechami.