Miłośnikom bałkańskiej kuchnie sosu ajvar nie trzeba przedstawiać. Ma on konsystencję pasty i składa się z pieczonej papryki, bakłażanów, pomidorów, czosnku i cebuli. Napotkałam kilku wielbicieli sosu ajvar i wszyscy twierdzili, że sos ten można stosować na wiele sposobów – jako dodatek do kanapek, mięs, ryżu, makaronu lub w chwili głodu można go po prostu wyjadać ze słoika :-). Zrobienie ajvaru jest dość czasochłonne, jednak na sklepowych półkach można znaleźć gotowy sos, zazwyczaj w wersji pikantnej, jak i łagodnej. Przed włożeniem go do koszyka warto sprawdzić, czy zbytnio nie odbiega on od oryginalnego przepisu. Ajvar powinien być z pieczonej papryki, bez dodatku marchwi czy selera.
W mojej kuchni ajvar zadebiutował jako pasta do kanapek. Szybko zyskał sobie moje uznanie i polubiłam jego smak tak bardzo, że na obiad postanowiłam zatopić w nim kurczaka. W ten sposób otrzymałam smaczną potrawę, którą można przyrządzać w jeden z tych leniwych dni, kiedy nie mamy ochoty zbyt dużo czasu poświęcać na przygotowanie obiadu.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
– 0,7 kg piersi z kurczaka
– 4 łyżki prażonego sezamu
– 1 sos ajvar
– sól, pieprz, papryka
Przygotowanie kurczaka z ajwarem:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki (jeśli posiadamy pikantną wersję sosu Ajvar, lepiej nie przesadzać z ostrymi przyprawami).
2. Smażymy kurczaka na oleju, pod koniec dorzucając prażony sezam i dokładnie mieszając, by rozprowadzić równomiernie sezam na mięsie.
3. Do kurczaka wrzucamy słoik sosu ajvar, można ewentualnie dolać trochę wody, by rozrzedzić sos. Dusimy pod przykryciem około 5 minut.
4. Sos można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.