Zimowa pora, brak warzyw a my mamy ochotę na typowy polski obiad z kapustą. Niestety pozostają nam w takim wypadku warzywa zamknięte w słoikach. Oto przepis na to, jak przygotować modrą kapustę, która będzie idealnie pasowała do najróżniejszych dań. 


Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

-1 słoik kapusty czerwonej w słoiku (najczęściej możemy spotkać się z kapustą w zalewie octowej)

– ocet

– 1 jabłko

– 0,5 cebuli

– sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

przepis na modrą kapustę1. Ze słoika odlewamy zalewę, wrzucamy kapustę do garnka. Zalewamy ją wrzątkiem, dodając 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu oraz łyżeczkę soli.

2. W czasie jak kapusta gotuje się do miękkości (ok.20-30 minut), dodajemy starte jabłko.

3. Kiedy kapusta będzie miękka, odlewamy wodę i smażymy cebulę pokrojoną w kostki. Zeszkloną cebulę dodajemy do kapusty.

4. Kapustę z cebulą mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.

5. Doprawiamy do smaku – tu według uznania. Jeśli ktoś lubi kwaśny posmaczek, można dodać łyżkę octu, jeśli ktoś lubi pieprzną kapustę, można dodać świeżo zmielony pieprz.

Jest to prosty przepis na modrą kapustę, kiedy nie możemy dostać jej świeżej główki. Latem kapustę w słoiku można zastąpić świeżą kapustą, którą trzeba posiatkować i ugotować (wtedy też należy dodać podczas gotowania około 5 łyżek octu). Jeśli jednak nawet latem chcemy uniknąć większego nakładu pracy przy tym daniu, można po prostu kupić kapustę ze słoika :-).