prosty przepis na powidła śliwkoweDomowe powidła śliwkowe należą do jednych z moich ulubionych przetworów owocowych. Choć trochę trzeba poświęcić czasu na ich smażenie, to wysiłek ten z pewnością się opłaca :-). Przy przepisie nie podaję ilości składników, gdyż cukier warto dodać wedle swojego uznania. 

Czas przygotowania: 3 dni 🙂

Składniki:

– śliwki węgierki (z 0,5 kg śliwek wychodzi jeden mały słoiczek powideł)

– cukier

Przygotowanie powideł śliwkowych

1. Na początku przygotowujemy owoce: myjemy, przecinamy na pół i wyrzucamy pestki i ogonki.

2. Wrzucamy śliwki do wielkiego garnka, ustawiamy na małym gazie i smażymy na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

3. Następnego dnia powtarzamy smażenie przez ok. 1,5 godziny.

4. Trzeciego dnia na początku smażenia dodajemy cukier (wedle uznania, po 5 minutach smażenia można przetestować czy powidła są dostatecznie słodkie, ja na ok. 0,5 kg śliwek dałam 1/4 szklanki cukru). Dzięki dodaniu cukru ostatniego dnia, powidła nie będą się tak bardzo przypalać. Tego dnia smażymy powidła przez ok. 0,5 godziny, mieszając dość często, gdyż cukier sprawia, że niestety się one mocniej przypalają.

5. Następnie powidła ściągamy z ognia i czekamy, aż nieco ostygną. W tym czasie można umyć, wyparzyć i osuszyć słoiki na powidła. Ciepłe powidła przekładamy do słoików, szczelnie je zakręcamy i odwracamy do góry dnem na 15 minut. Tak przygotowane powidła są od razu gotowe do spożycia.