pizza z domowym sosem pomidorowymKażdy chyba się zgodzi, że najważniejszy składnik pizzy to ciasto. Ale czym byłaby smaczna pizza bez sosu? Chyba tylko suchym plackiem z kilkoma wybranymi składnikami. Jak przygotować więc najlepszy i prosty sos do pizzy, żeby rozkoszować się każdym kęsem drożdżowego wypieku?

Spis treści:

Domowy sos do pizzy vs. gotowy sos ze sklepu

Możemy pójść na łatwiznę i zamiast samodzielnie przygotować pomidorowy sos do pizzy, kupić gotowy w sklepie. Ale po co, skoro zrobienie własnego sosu to tylko kilka prostych składników. Tworząc własną recepturę, dodajemy do niej tylko sprawdzone i, co ważne, ulubione składniki. Sos przygotowujemy na bazie świeżych pomidorów, uzupełniamy go aromatycznymi ziołami i przyprawami. Nie ma w nim konserwantów, ulepszaczy smaku czy nawet cukru. Jeśli z powodów zdrowotnych w diecie musimy zupełnie zrezygnować z soli, nasz sos przygotujemy tak, żeby sobie nie zaszkodzić.

Domowy sos będzie różnił się od sklepowego nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Ten przyrządzony w domu będzie jaśniejszy niż sos ze słoika czy butelki. Domowy będzie wyglądał też bardziej świeżo.pizza

Przepis na pyszny domowy sos do pizzy

Do przyrządzenia sosu wykorzystujemy składniki, które mamy już w lodówce. Potrzebujemy do niego świeżej bazylii lub oregano, które dodajemy pod sam koniec gotowania. Jeśli wrzucimy je wcześniej i pogotujemy, zioła stracą większość swojego smaku i aromatu. Suszona bazylia może zastąpić tę świeżą, ale tylko w ostateczności. Nie przesadzamy z jej ilością, a do sosu dodajemy co najwyżej 2 łyżeczki.

Bazę sosu stanowią pomidory. I tu wybór nie może paść na pierwszą lepszą odmianę. Im świeższe i słodsze pomidory, tym lepszy i bardziej esencjonalny sos. Jeśli do przygotowania przepisu wykorzystamy pomidory niemające smaku, będziemy zmuszeni poprawić smak sosu, dodając do niego duże ilości cukru. Za najlepszą odmianę pomidorów do sosu do pizzy uznaje się pomidory San Marzano rosnące we Włoszech na glebie wulkanicznej. Uprawia się je również w Polsce, ale ich smak odbiega od oryginału. Do ugotowania sosu możemy wykorzystać każde soczyste pomidory o słodkim i intensywnym smaku.

Co jeszcze dodajemy do domowego sosu na pizzę? Czosnek. Możemy krótko podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę lub dosypać do sosu czosnek granulowany. Jeśli lubimy ostrzejsze potrawy, do pomidorów dodajemy też płatki papryczki chili.

Idealny przepis na sos

Sos do pizzy to kilka prostych składników. Sekretem jego smaku jest czas gotowania. Jeśli pozwolimy pogotować mu się przez 1,5h, wszystkie dodane składniki uwolnią swój aromat, a sos stanie się gęsty i łatwy do rozsmarowania na placku.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka (2-3 ząbki) przeciśniętego przez prasę czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub świeżego posiekanego (świeże oregano dodajemy pod koniec gotowania),
  • 2 puszki krojonych pomidorów lub 900 g pokrojonych w kostkę świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru, miodu lub syropu z agawy (można zastąpić też ksylitolem),
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • ½ łyżeczki soli,
  • czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek rozgrzewamy w garnku na średniej temperaturze. Dodajemy czosnek i smażymy go ok. 1 minuty, mieszając. Jeśli używamy suszonego oregano, dodajemy je do czosnku. Świeże zioło dosypujemy dopiero pod koniec gotowania sosu.

Zwiększamy temperaturę i dodajemy pomidory, cukier, płatki papryki, sól i pieprz. Zostawiamy całość na średniej temperaturze aż do zagotowania. Zmniejszamy temperaturę tak, żeby sos tylko delikatnie się gotował. Ustawiamy czas gotowania na 90 minut (sos gotujemy bez przykrycia). Pod koniec dosypujemy świeże oregano. Kiedy sos przestygnie, miksujemy go w blenderze.

Idealna pizza – co potrzeba?pizza z oliwkami

Przygotowanie domowej pizzy wcale do łatwych nie należy. Żeby placek miał idealne ciasto, potrzebujemy dobrych składników (np. specjalnej mąki typu włoskiego do wypieku pizzy), kamienia do pieczenia i bardzo wysokiej temperatury https://pysznosci.pl/pizza-idealna/. Takiej, której nie uda nam się niestety osiągnąć w piekarniku. Możemy próbować upiec domową pizzę, jednak kiedy potrzebujemy jej na szybko, pizza zamówiona online i z dostawą to najlepsze rozwiązanie: https://dominospizza.pl/.

Ciasto na pizzę powinno poleżeć w lodówce przez dobę, zanim wstawimy je do piekarnika. Sos gotujemy przez 1,5 godziny. Samo ułożenie składników i ich zapieczenie to już tylko chwila. Trudno jednak wyobrazić sobie robienie całej pizzy w ostatniej chwili, kiedy zgłodniejemy w trakcie imprezy ze znajomymi. Wtedy sprawdzi się właśnie pizza zamówiona przez internet. W kilka minut na stół trafi ciepły i pyszny placek przygotowany z najlepszych składników.

Jeśli chcemy zrobić pizzę na imprezę lub spotkanie ze znajomymi, już dzień wcześniej musimy zabrać się do jej przygotowania. Długo gotowany sos po wystudzeniu możemy przelać do słoiczka, a nawet go zamrozić (jeśli przyrządzimy go dużo wcześniej).

Sekretem idealnego sosu do pizzy są świeże składniki, odrobina cukru (może być zdrowszy ksylitol) dla zrównoważenia kwasowości pomidorów i długi czas gotowania.

Źródła:

  • https://thetakeout.com/recipe-how-to-make-homemade-pizza-sauce-1827981294
  • https://www.kitchentreaty.com/our-very-favorite-homemade-pizza-sauce/