Indyk jest jednym z najzdrowszych mięs: lekkostrawny, bogaty w białko i żelazo, dostarczy nam energii oraz cennych składników odżywczych. Prezentowany przepis jest doskonały przy diecie lekkostrawnej: dla matek karmiących piersią oraz osób, które z przyczyn zdrowotnych powinny spożywać łagodne i lekkostrawne posiłki. Rolada z indyka może być doskonałym daniem głównym, dodatkiem do chleba lub też zdrową przekąską na imprezy.
Czas przygotowania: 5 minut+ 25 minut pieczenia
Składniki na roladę z indyka:
– o,5 kg piersi indyka
– sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy oraz filetujemy. Możemy zrobić jedną większą roladę lub kilka mniejszych (takie mini-roladki mogą być idealną przekąską na imprezy). Zamiast rozbijać mięso na kotlety, lepiej pokroić je na cienkie kawałki. Następnie w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć roladę, możemy dodatkowo przekroić filety na pół.
2. Jedną stronę fileta obficie posypujemy ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano oraz szczyptą soli. Natomiast drugą stronę jedynie odrobiną soli. Następnie zawijamy mięso i ciasno owijamy w folię aluminiową.
3. Gotujemy na parze przez około 25 minut lub w piekarniku w 160 stopniach przez 20 minut.