Sezon na szparagi nadal trwa, póki są warto korzystać z ich dobrodziejstw w swojej kuchni. Ja skusiłam się na pyszną sałatkę z zielonymi szparagami, serem feta i prażonym sezamem. Wyrazistość smaku sprawia, że w sałatce tej zbędnej jest majonez czy jakikolwiek dip. Dzięki temu sałatka ta doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs.

Czas przygotowania: 30 minutsałatka ze szparagami i serem feta

Składniki:

– 1 pęczek zielonych szparagów

– 200 g sera fety

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 5 rzodkiewek

– 2 łyżki prażonego sezamu

Przygotowanie sałatki ze szparagami:

1. Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy odkroić ich końcówkę. Następnie szparagi dzielimy na około 3-4 centymetrowe kawałki, wrzucamy do wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżeczką cukru. Po około 8 minutach gotowania, odcedzamy szparagi.

2. W tym samym czasie możemy ugotować jajka na twardo. Po ostygnięciu, kroimy je w kostkę.

3. Prażymy sezam – zajmie to nam niewiele czasu, pod warunkiem że ziarenka wrzucimy na rozgrzaną patelnię, będziemy je trzymać na dość dużym ogniu i cały czas będziemy je mieszać. Kiedy sezam nabierze złocistego koloru, zdejmujemy go z ognia i czekamy aż ostygnie.

4. Rzodkiewkę kroimy w dość drobną kostkę. Natomiast ser feta kroimy w kostkę o boku około 1 cm.

5. Po ostygnięciu wszystkich składników, do miski wrzucamy rzodkiewkę, szparagi, następnie jajko, ser feta i na końcu sezam. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie w misce tak, aby jajko i ser feta zbyt mocno się nie rozdrobniły.