Prosty sos warzywny jest idealnym dodatkiem do mięs. Przygotowanie jest bardzo proste i nie powinno sprawić trudności nawet osobom, które nie są obyte z gotowaniem :-).
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
-0,5 l bulionu (z kostki rosołowej bądź przygotowany na warzywach)
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– łyżka oleju
– przyprawy (sól, pieprz, bazylia, tymianek, świeża natka pietruszki)
Przygotowanie:
1. Warzywa kroimy na plasterki
2. Na patelnię wlewamy drobinę oleju. Dodajemy pokrojoną pietruszkę i marchewkę.
3. Dolewamy bulion żeby przykryć dno patelni.
4. Dodajemy do smaku sól, pieprz, bazylię, tymianek i natkę pietruszki.
5. Dodajemy resztę bulionu i dusimy warzywa aż zmiękną.
Sos można też przygotowywać z innymi warzywami: papryką, kukurydzą czy brokułami. Jednak baza i najprostsza wersja sosu to ten z marchewką i pietruszką.