sos warzywnyProsty sos warzywny jest idealnym dodatkiem do mięs. Przygotowanie jest bardzo proste i nie powinno sprawić trudności nawet osobom, które nie są obyte z gotowaniem :-).


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

-0,5 l bulionu (z kostki rosołowej bądź przygotowany na warzywach)

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– łyżka oleju

– przyprawy (sól, pieprz, bazylia, tymianek, świeża natka pietruszki)

Przygotowanie:

1. Warzywa kroimy na plasterki

2. Na patelnię wlewamy drobinę oleju. Dodajemy pokrojoną pietruszkę i marchewkę.

3. Dolewamy bulion żeby przykryć dno patelni.

4. Dodajemy do smaku sól, pieprz, bazylię, tymianek i natkę pietruszki.

5. Dodajemy resztę bulionu i dusimy warzywa aż zmiękną.

 

Sos można też przygotowywać z innymi warzywami: papryką, kukurydzą czy brokułami. Jednak baza i najprostsza wersja sosu to ten z marchewką i pietruszką.