Barszcz jest jedną z najsmaczniejszych, polskich zup. Jest to również danie, które jest zdrowe i dietetyczne, szczególnie w wigilijnej, postnej wersji. Oto prosty przepis na barszcz, który należy zrobić przynajmniej dzień przed Wigilią. Dzięki temu nabierze on wyjątkowego smaku oraz koloru.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na barszcz:
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 mały seler
– 2 jabłka winne
– 10 dkg suszonych grzybów
– 5 ząbków czosnku
– 2 cebule
– sok z cytryny
– sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby zalewamy 1,5 szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy je na małym ogniu około godziny.
2. Buraki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, marchew, pietruszkę, cebulę i seler obieramy i kroimy na pół. Jabłka kroimy w ósemki i usuwamy z nich pestki.
3. Warzywa i jabłka zalewamy 4 litrami wody, dodajemy 2 łyżki soli, ząbki czosnku oraz suszone grzyby wraz z wywarem.
4. Gotujemy przez około 30-40 minut, po zdjęciu z ognia wlewamy sok z połowy cytryny i wstawiamy barszcz na noc do lodówki.
5. W dzień wigilijny wyciągamy warzywa i odcedzamy barszcz, by był klarowny. Podgrzewając, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.