przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami 2Nadszedł czas owoców, z których można przygotować wiele smakowitych rzeczy: ciasta, nalewki, dżemy lub koktajle. Truskawki otwierają sezon owocowy, a ciasta drożdżowe ze świeżymi owocami należy do jednych z moich ulubionych. Oto prosty przepis na pyszne ciasto z truskawkami. Oczywiście kiedy czas truskawek się skończy, można je zastąpić wiśniami, śliwkami lub jabłkami.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na ciasto drożdżowe:

– 60 g owoców (np. truskawek)

– kilka łyżek dżemu o takim samym smaku jak owoce

– 200 g margaryny

– 4 szklanki mąki

– 250 ml kwaśnej śmietany

– 50 g drożdży

– szczypta soli

– 3 łyżeczki cukru

– 200 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny (do kruszonki)

Przygotowanie:

1. Roztapiamy margarynę, do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. W śmietanie rozdrabniamy drożdże z cukrem i dokładnie mieszamy.

2. Mieszamy mąkę z margaryną i drożdżami i ugniatamy ciasto, by osiągnęło jednolitą konsystencję.

3. Nie czekamy aż ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je do powierzchni blachy i układamy (ja używam blachy o wielkości 25×35 cm). Na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu a następnie układamy truskawki pokrojone na pół. przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami 4

4. Przygotowujemy kruszonkę i obsypujemy nią całą powierzchnię ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut (aż ciasto przybierze złocisty kolor).