Ciasto pomarańczowo-czekoladowe to prosty przepis na murzynka z domieszką pomarańczy. Ciasto może być uniwersalnym dodatkiem do podwieczorka lub na przyjęcie.


Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

– 175 g cukru pudru

– 175 g masła

-3 jajka

-175 g przesianej mąki pszennej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki kakao

– 3 łyżki mleka

– 1 pomarańcza

przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Przygotowanie:

1. 175 g cukru pudru ucieramy z masłem. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy 3 rozkłócone jajka. Następnie wsypujemy przesianą przez sitko mąkę.

2. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję masy, dzielimy ja na pół. Do jednej dodajemy kakao i mleko, natomiast do drugiej dodajemy 5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy oraz skórkę startą z połówki pomarańczy.

3. Nakładamy ciasto naprzemiennie na posmarowaną masłem blaszkę, następnie lekko mieszamy ciasto długim nożem lub szpikulcem, by powstał efekt marmuru.

4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez ok.25-30 minut.

5. Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta, czas na polewę. Możemy zrobić lukier z cukru pudru oraz soku pomarańczowego lub polać ciasto polewą czekoladową. Obie wersje są wypróbowane i pyszne :-).