Ciasto pomarańczowo-czekoladowe to prosty przepis na murzynka z domieszką pomarańczy. Ciasto może być uniwersalnym dodatkiem do podwieczorka lub na przyjęcie.
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
– 175 g cukru pudru
– 175 g masła
-3 jajka
-175 g przesianej mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 3 łyżki mleka
– 1 pomarańcza
Przygotowanie:
1. 175 g cukru pudru ucieramy z masłem. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy 3 rozkłócone jajka. Następnie wsypujemy przesianą przez sitko mąkę.
2. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję masy, dzielimy ja na pół. Do jednej dodajemy kakao i mleko, natomiast do drugiej dodajemy 5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy oraz skórkę startą z połówki pomarańczy.
3. Nakładamy ciasto naprzemiennie na posmarowaną masłem blaszkę, następnie lekko mieszamy ciasto długim nożem lub szpikulcem, by powstał efekt marmuru.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez ok.25-30 minut.
5. Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta, czas na polewę. Możemy zrobić lukier z cukru pudru oraz soku pomarańczowego lub polać ciasto polewą czekoladową. Obie wersje są wypróbowane i pyszne :-).