Któż z nas nie lubi pizzy? 🙂 Ta robiona w domu da nam nie tylko satysfakcję zrobienia czegoś, czego nie powstydziłyby się najlepsze pizzerie. Oczywiście dodatki są dowolne, jednak baza czyli ciasto, sos oraz starty ser powinien być w każdej pizzy. Poniższy przepis jest wyliczony na 4 głodne osoby (można zrobić dwie prostokątne blachy pizzy ok. 30×36 cm).

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na ciasto do pizzy:

– 30 dkg drożdży

– 2 szklanki mąki

– 3 łyżki oleju

– łyżeczka cukru, soli, ziół prowansalskich

– pół szklanki letniej wody

Przygotowanie ciasta:

prosty przepis na pizze1. Mąkę przesypujemy przez sitko, dodajemy sól, cukier oraz zioła prowansalskie. W letniej wodzie rozdrabniamy drożdże i dobrze mieszamy, następnie dodajemy do nich olej. Wszystko wspólnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Jeśli ciasto się zbyt klei do dłoni, dosypujemy mąki.

2. Odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut, w tym czasie możemy przygotować sos do pizzy oraz inne składniki.

3. Po 20 minutach dzielimy ciasto na dwie porcje (na dwie blachy ciasta). Wałkujemy ciasto aż osiągnie wielkość nieco większą niż blachy (potem zagniemy nadmiarowe ciasto, z których stworzymy brzegi pizzy). Na tak przygotowane ciasto nakładamy sos, ser oraz inne składniki. W nagrzanym wcześniej piekarniku do 220 stopni C pieczemy przez około 15-20 minut (aż brzegi się zarumienią).

Składniki na sos pomidorowy do pizzy:

– 250 g koncentratu pomidorowego

– łyżka oliwy z oliwek

– 2 ząbki czosnku

– pół pęczka natki pietruszki

– łyżeczka cukru, sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Przygotowanie sosu:

1. Do koncentratu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżone ząbki czosnku, łyżeczkę cukru oraz przyprawy i zioła według uznania.

2. Smarujemy cienko ciasto do pizzy (jeśli posmarujemy zbyt grubo to ciasto będzie zbyt wilgotne i pizza będzie się rozlatywać). Na tak zrobiony podkład wkładamy pozostałe składniki.

Trzecim podstawowym składnikiem jest oczywiście starty ser, który powinien być na samym wierzchu pizzy, posypany oregano. Ja lubię mieszać gatunki sera i dodaję pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę z np. z serem edamskim. Na pizzę możemy ułożyć wszystko, co lubimy: poczynając od klasycznego pepperoni, papryki i cebuli, kończąc na cukinii, kaparach czy tuńczyku. Rodzaj i ilość składników zależy od nas, co jest kolejną zaletą pizzy przygotowanej własnoręcznie pizzy:-).